Tužilaštvo BiH: Racković učestvovao u mučenju u Višegradu

Vijesti 08. apr 201514:42 > 14:46
Tuzilastvobih.gov.ba

Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je navelo kako je dokazalo da je Vitomir Racković učestvovao u hapšenju, mučenju, uništavanju imovine i silovanju Bošnjaka s područja Višegrada.

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao kako je polovinom maja 1992. godine počeo napad na civilno bošnjačko stanovništvo s područja Višegrada, te da su nenaoružane osobe odvođene od svojih kuća, hapšene i premlaćivane.  

On je dodao kako smatra da je Racković znao za taj napad i da su njegove radnje bila usmjerene isključivo prema bošnjačkom stanovništvu.  

“Racković niti jednim postupkom nije pokazao svoje neslaganje sa nezakonitim lišavanjem slobode bošnjačkog  stanovništva. Kao posljedica progona, danas na području Višegrada živi neznatan broj bošnjačkog stanovništva”, rekao je tužilac.  

Analizirajući pojedinačne tačke optužnice, Muratbegović je kazao kako smatra da je dokazano da je optuženi učestvovao u odvođenju civila iz sela Osojnica, Kabernik i Holijaci u školu u selo Orahovce, gdje su neki od njih premlaćivani.  

Naveo je i kako je učestvovao u paljenju kuća te odvođenju civila iz Čančara i Kabernika.  

“Izjavama svjedoka Tužilaštva trebate vjerovati jer su oni neposredni očevici odvođenja civila… Smatramo da iskazi svjedoka odbrane nisu bili iskreni, već s namjerom da pomognu optuženom s kojim su bili prijatelji”, rekao je tužilac.  

Racković je optužen da je, prvo kao pripadnik Teritorijane odbrane (TO), a zatim Četvrte čete Višegradske brigade, od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, uništavanju imovine na području Višegrada te silovanju.  

Neke od nezakonito uhapšenih osoba, kako se navodi u optužnici, nikada nisu nađene.  

Tužilac je rekao i kako smatra dokazanim da je Racković silovao RV-5, te da su navode njenog iskaza potvrdili drugi svjedoci, kao i materijalni dokazi.  

“Ona je tokom svog svjedočenja opisala događaj sa mnogo detalja. Smatramo da nije imala nikakav razlog da optuženog inkriminiše bez osnova”, kazao je on.  

Muratbegović je rekao da odbrana nastojala dokazati da optuženi ovo djelo nije počinio jer je bio na Zaglavku, ali da se tim svjedocima ne može vjerovati.  

“Kao otežavajuću okolnost predlažem da cijenite broj krivičnih radnji, činjenicu da su oštećeni bili civili, da je učestvovao u zatočenju svojih radnih kolega koje je znao, da je silovao RV-5, čijeg je oca znao, te da neki oštećeni i danas imaju posljedice”, istakao je Muratbegović.  

Odbrana će završnu riječ iznijeti 22. aprila, javio je BIRN-Justice Report.