Dilberović za N1: BiH je položila test, dalje je na institucijama i političarima

Vijesti 18. jul 201917:49 > 17:56
N1

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije za N1 je kazao da Bosna i Hercegovina nije zapela na putu evropskih integracija. Direkcija i instiucije su prionule poslu nakon što su dobili Mišljenje Evropske komisije gdje su navedeni prioriteti koje BiH mora riješiti.

“Mi smo prionuli poslu koji se od nas očekuje, priprema planova i izvršenja onoga što u Mišljenju piše. Vrlo precizno je definisano 115 mjera koje nivoi moraju donijeti u kratkom roku i 14 prioriteta koje Evropska komisija očekuje da BiH mora riješiti”, kazao je Dilberović za N1.

Stiče se dojam da se konstantno nešto čeka – a da li mogu čekati ti koraci koje BiH mora poduzeti?

“Sve je u nekom čekanju. Ili čekamo svoje izbore, ili izbore u regionu, izbore u Evropskoj komisiji, sve je čeanje. Nije to sam do BiH nego i do okruženja. Bez obzira na to – procesi kada su u pitanju EU se pokreću. Pokrenuti su sa mrtve tačke”, poručio je u razgovoru u Danu uživo.

“Evropska komisija ne dijeli Mišljenja kao na lotu znate, to je produkt rada i analize. Utrkivali su se političari, analitičari, eksperi, neki predstavnici EU govoreći da BiH nije spremna za ono što slijedi, za aplikaciju za članstvo, Upitnik, govorili smo da nemamo kapaciteta i znanja. BiH je taj test položila, dalje je na institucijama i političarima. BiH mora krenuti naprijed, tamo sve jasno piše”, poručio je Dilberović.

Da li Sjeverna Makedonija može biti primjer Bosni i Hercegovini za evropski put?

“Institucionalno smo snažni da možemo odgovoriti izazovima. Sjeverna Makedonija i Grčka su političkiu jako bitan primjer. Ono što nedostaje – nedostaje političke hrabrosti, to je pitanje za političare”, kazao je za N1.

Komentarišući funkcionalnost mehanizma koordinacije Dilberović je naveo da je to produkt nečega što je Evropska unija zahtijevala od BiH, a predstavlja dogovor različitih nivoa vlasti i političara.

“Da odgovaramo evropskim pitanjima sa jednim glasom. Taj jedan glas je kroz upitnik i odgovore proiveo mehanizam koordinacije. U tom kontekstu, mehanizam je položio ulogu koju je imao”, rekao je.

Na osnovu Mišljenja EK – na šta BiH mora najviše obratiti pažnju?

“Glavni akcenat je na svemu. Dali su mišljenje u kojem postoji 115 kratkoročnih mjera, 14 prioritetnih mjera je duži rok implementacije, govorimo o dijelu koji se odnosi na demokratizaciju, dijelu na vladavinu prava, osnova prava i reformu državne uprave. Tih 14 prioriteta je pokrilo područja – 14 mjera se ne može posmatrati van analitičkog izvještaja”, pojasnio je Dilberović.

Komentarišući izbor Ursule von der Leyen na čelo Evropske komisije – Dilberović je rekao da je ona sve ono što Evropa jeste.

“Ona je fan EU, fan proširenja”, naveo je.

Njegova poruka je i to da region ne treba da čeka Evropsku uniju – nego da ide u reforme koji su jedini garant ulaska u EU.

Kazao je da je to jedini način da ovaj prostor postane onaj iz kojeg se ljudi neće iseljavati – nego će moći da žive, te da za zemlje Zapadnog Balkana izuzev EU – alternativa ne postoji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad