Žena koja je izgubila sve na ovom svijetu, a nije izgubila nadu u bolji život

Vijesti 22. jul 201916:44 > 18:53
N1

Na današnji dan prije godinu preminula je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice. Hatidže su se danas sjetili srebreničani, u Čaršijskoj džamiji, gdje je proučen tevhid. U znak sjećanja na Hatidžu cvijeće je položeno i na spomen ploči na česmi sjećanja u Terzibašinoj ulici u Sarajevu.

Hatidže Mehmedović sjećaju se uglavnom po borbi za pravdu. Često je govorila kako je Srebrenica, simbol stradanja, postala poligon političkog nadmetanja. U Srebrenicu se vratila 2003. godine, u porodičnu kuću u naselju Vidikovac, gdje je provela i posljednje dane svog života.

Duže od 20 godina borila za istinu i pravdu i pokušavala dokazati šta se zapravo dogodilo u Srebrenici. Istrajavala je na istini o genocidu, u kojem je izgubila dva sina, supruga, brata i veliki broj bližih srodnika. Preminula je prošle godine na današnji dan, koji će se u Srebrenici u narednim godinama obilježavati kao dan sjećanja na Hatidžu.

To je žena koja je obilježila sigurno ovaj period, žena koja je izgubila sve na ovom svijetu, a nikada nije izgubila nadu u bolji život, za bolje dane za našu djecu koja se rađaju. Voljela je život u Srebrebici, podržava je, od nas je tražila da se borimo da ponovo činimo Srebrenicu mjestom za suživot“, kaže Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam.

Teško mi je pričati o mojoj Hatidži, teško nam je pričati. Izgubili smo najvećeg heroja što je postojao u Srebrenici, što je živjela i što se borila za Srebrenicu. Svaku noć je sanjam. Kad god legnem i ustanem, ona je čini mi se meni u očima“, kazala je Mejra Đogaz, članica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Njena borba bila je pravda. A najveća nepravda je boriti se za pravdu, govorila je Hatidža. “Prošlost ne možemo vratiti , ali smo trebali naučiti graditi bolju budućnost”, Hatidžine su riječi. O njenom postojanju danas svjedoče napisani stihovi. Kao izraz poštovanja prema ženi, koju su mogli prepoznali kao simbol pravde i pomirenja, pjesnik Mile Stojić još pije pet godina napisao je pjesmu koja nosi njeno ime, “Hatidža”.

Recimo čin kada ona u Srebrenici onaj cvijet daruje predsjedniku Srbije, koji je učestvovao u toj prljavoj politici koja je napravila genocid, gdje ona kaže sine nemojte da se ovo više ikad ponovi. Ona reagira kao jedno ljudsko biće, izvan svakog zla, ona koja je sve izgubila, ne poziva na osvetu, ne poziva na mržnju, nego poziva na ljubav“, poručio je Mile Stojić, pjesnik.

Danas na 19 jezika, poema “Hatidža”, pretvorena je u knjigu u čast srebreničkoj majki, koja je za svog života često govorila o svojoj ubijenoj djeci, a umrla je u vjerovanju u čovjekovu ljudskost. “Moja duša kad bi se mogla otvoriti, tuga bi prekrila cijeli svijet. Teško je i zamisliti koliko čovjek čovjeku može zagorčati život”, izjavila je Hatidža 2016. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad