N1 u Varešu: Našli i zlato i suživot

Vijesti 24. jul 201917:32 > 18:47
N1

U Varešu ima zlata, a ima i suživota. Uvjerila se u to i danas naša ekipa koje je posjetila ovaj bh. grad. On je ponovno u fokusu javnosti, nakon što je australska kompanija završila analize. Kažu da su u ovom siromašnom gradiću u našoj zemlji našli ogromne količine plemenitih metala. Stoga, zlatna groznica u Bosni i Hercegovini sada i službeno može početi.

Vareš, još jedan siromašni bosanskohercegovački gradić, koji je nekada prehranjivao brojne obitelji, zahvaljujući rudnom bogstavu, opet je u žiži interesiranja.

Priča o nalazištima zlata, odjeknula je diljem regije.

A o njoj danas razgovaraju i dvojica mještana Vareša, Zdravko i Džemal. Obojica u poznim godinama, očekuju da će ova priča biti dobar “vjetar u leđa ” cijeloj općini.

N1

“Prije se kopalo, ali nije bilo savremene opreme kao što je sada. A mi se nadamo, Vareš poslije svih ovih dešavanja je siromašna opština. Omladina odlazi iz Vareša, tako da se nadam da će biti nekog potencijala da se omladina zaposli”, kazao je Džemal Kondžić, mještanin.

Ali i da živi skupa, bez obzira na vjeru i naciju, poručuju naši sugovornici, navodeći i svoj primjer.

“Ja njemu odem na Bajram, on meni dođe na Božić i takvi smo od prvog dana. Ja sam se vratio, bio sam izbjeglica, on je ostao u Varešu. I danas smo najbolji prijatelji”, dodao je Zdravko Đurđević, mještanin.

Da Vareš živi suživot i da treba biti primjer i drugim sredinama, potvrđuje nami prvi čovjek ove općine. S pričom o zlatnoj groznici, tražimo novu šansu, poručuje načelnik Marošević.

“Vareš će ići sasvim nekim drugim putem, rudarskim putem i sigurno jedna svijetla budućnost, pa neka se to zove i zlatna groznica, dapače, zašto bi se opirali”, izjavio je Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

I neće, osobito, nakon što je australska kompanija Adriatic Metals završila procjenu potencijalnih nalazišta, otkrivaju – našli smo ogromne količine plemenitih metala.

N1

Mjesto sa fotografije zove se Veovača i ovdje se vrše iskopavanja. Pokazala su istraživanja, da ima i cinka i olova i barita, srebra, a čini se i zlata. Mehanizacije trenutno nema, no ima je na drugom mjestu, mjestu Rupice, gdje je također pronađeno zlato.

“Znači, nastavit ćemo geološka ispitivanja, bušenja na lokalitetima, gdje pretpostavljamo da ima cinka, olova, barita, a bilo bi dobro da se nastavi i ova priča i sa zlatom i sa srebrom i da na taj način pokušamo uvećati rezerve ovih skladišnih metala i da dovedemo ovaj projekat ekonomski opravdan”, kazao je Miloš Miša Bošnjaković, član Uprave i suvlasnik kompanije “Adriatic Metals”.

A to isto zlato je zantrigiralo i turiste, kažu nam turistički djelatnici, dodajući kako osim iz BiH najviše gostiju imaju iz Njemačke, Francuske, Austrije, Turske, te SAD-a i Kanade.

“Obično ljudi pitaju, šta mi znamo o tome, kako ide iskopavanje, znamo li koje su lokacije”, kazao je Admir Čizmo, turistički vodič.

Pitat će zasigurno i dalje, jer zlatna groznica u Bosni i Hercegovini tek je počela.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad