Akcija FUP-a, hapšenja zbog iznude

Vijesti 25. jul 201911:37 > 11:40
N1/Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije su u okviru operativne akcije kodnog naziva „Krupa“ danas u Čapljini uhapsili dvije osobe - bivšeg policijskog službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a RH, inicijala J.M. (1977) za kojim je na snazi više potjernica i naloga za hapšenje izdatih od sigurnosnih organa iz Hrvatske i Njemačke, a drugi uhapšeni je osoba inicijala J.M. (1968).

Cilj akcije, koja je realizirana u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona, je dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 295. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području općine Čapljina i uhapšene dvije osobe iz Čapljine.

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevali od osobe iz Hrvatske novčani iznos od 250.000 eura, a pri tome joj upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo nje i njenog malodobnog djeteta. Prilikom hapšenja i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom provođenja tih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, a kako je iz Federalne uprave policije najavljeno, bit će nastavljene aktivnosti na realizaciji te operativne akcije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad