Reakcija na reakciju: Univerzitet u Sarajevu odgovorio Medicinskom fakultetu

Vijesti 26. jul 201911:46 > 11:47
N1

Univerzitet u Sarajevu oglasio se saopćenjem nakon reakcije Medicinskog fakulteta u Sarajevu na izjave predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića.

“Sa žaljenjem konstatujemo da se postupcima neodgovornih i očigledno zlonamjernih pojedinaca nastavlja zloupotreba institucije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja se ponovo ogleda u pripremi i objavljivanju krajnje neprimjerenog i uvredljivog sadržaja namijenjenog javnosti i medijima. Tzv. ‘demanti Medicinskog fakulteta’, objavljen 25. 07. 2019. godine, u više navrata, u negativnom kontekstu, korištenjem rječnika koji je neprihvatljiv u javnoj komunikaciji, a naročito u komunikaciji koja se veže uz akademsku zajednicu, spominje prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu. U tom smislu, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, Univerzitet u Sarajevu javno reaguje na pomenuti ‘demanti’ i skreće pažnju našoj javnosti na izrečene neistine i uvrede usmjerene na prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu”, stoji u reakciji.

Kako navode, javni nastupi i obraćanja prof. dr. Rifata Škrijelja povodom dešavanja na Medicinskom fakultetu uvijek su bili i biće utemeljeni na jasno utvrđenim činjenicama i argumentima sadržanim u zvaničnim aktima i dokumentima Senata i Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, Vijeća Medicinskog fakulteta UNSA, Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, Institucije ombudsmena BiH, itd.

“Sve navedeno je dio obimnog sadržaja, u više navrata dopunjavane, krivične prijave koju je rektor Univerziteta u Sarajevu podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a povodom osnovane sumnje u nezakonito i nesavjesno postupanje odgovornih lica na Medicinskom fakultetu UNSA. O svemu je pravovremeno obavješteno i nadležno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo od kojeg se tražilo da poduzme sve Zakonom utvrđene mjere koje bi postupanje rukovodstva Medicinskog fakulteta vratilo u okvire zakonitog djelovanja i omogućilo sankcionisanje odgovornih. Rektor Univerziteta u Sarajevu pozdravlja svaku mogućnost i priliku da i putem suda potvrdi sve javno izrečene stavove o nezakonitom i nestatutarnom postupanju i ponašanju na Medicinskom fakultetu UNSA”.

Poručuju da rektor Univerziteta u Sarajevu pozdravlja nastojanja Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, kao osnivača Univerziteta u Sarajevu, da omoguće potpuno provođenje aktuelnih integracijskih procesa koji predstavljaju najsveobuhvatniju reformu Univerziteta u njegovoj postratnoj historiji.

“Dosljedno provođenje zakona i stvaranje uslova za efikasnu provedbu reforme Univerziteta u Sarajevu je jedini kontekst u kome se realizuje saradnja predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i ostalih kantonalnih zvaničnika i rektora Univerziteta u Sarajevu. Nedolični i uvredljivi pokušaji da se saradnja nosilaca javnih funkcija na ostvarivanju javnog interesa, što reforma Univerziteta bez sumnje jeste, svede na odnos političkog klijentelizma, nažalost, govori samo o uznemiravajućoj činjenici da je i akademska zajednica izložena lošem utjecaju svojih pojedinih članova i članica, koji javno djelovanje, vjerovatno na temelju ličnog iskustva, razumijevaju isključivo kroz odnose političkog mentorstva i patronaže, što i jeste jedan od razloga zbog kojih se reforma Univerziteta i provodi. Ujedno, to je i razlog zbog kojeg se javljaju manje ili više organizovana odbijanja reformskih procesa, pri čemu se djelovanje na Medicinskom fakultetu može smatrati krajnje radikalnim budući da izlazi iz okvira zakonskog djelovanja, što uključuje i neprovođenje pravosnažnih sudskih odluka, te neuređeno finansijsko poslovanje”.

Uz puno uvažavanje značaja i uloge Medicinskog fakulteta UNSA i njenog radnog kolektiva kojeg čine vrhunski akademski i naučni radnici, stručnjaci i profesionalci, navode da je teško prihvatiti ponašanje neodgovornih i utjecajnih pojedinaca i pojedinki koji sebi daju za pravo da, pod krinkom odbrane interesa i dostojanstva kolektiva Medicinskog fakulteta, najblaže rečeno, ignorišu institut vladavine zakona tako što ne provode pravosnažne sudske odluke.

“Primjera radi, prethodno navedeno je evidentno u slučaju prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, po čijem zahtjevu je Općinski sud u Sarajevu donio rješenje kojim je utvrđena sudska mjera osiguranja Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji je bio obavezan da prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića odmah vrati na posao i rasporedi na poslove koje je obavljao prije donošenja rješenja o prestanku ugovora o radu. Obzirom da Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu nije postupio po rješenju o određivanju sudske mjere osiguranja, Zaključkom Općinskog suda u Sarajevu broj u sudskom izvršnom postupku određeno je provođenje naprijed citiranog rješenja. S tim u vezi Medicinski fakultet je vratio prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet, ali ne obavlja poslove koje je obavljao prije donošenja rješenja o prestanku ugovora o radu stoga Medicinski fakultet nije postupio u skladu sa odlukom Suda”.

Na žalost, poručuju, slučaj prof.dr. Gavrankapetanovića je samo vrh ledenog brijega nepravilnosti koje se vežu uz funkcionisanje Medicinskog fakulteta.

“Ovom prilikom još jednom apeliramo na Vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da onemogući kršenje Zakona o visokom obrazovanju, kao i zloupotrebu zvanične veb-stranice Medicinskog fakulteta, koja se, očigledno, od neodgovornih pojedinaca koristi za istupe u javnosti koji sadrže neprimjerene kvalifikacije i elemente klevete usmjerene lično na rektora Univerziteta u Sarajevu, ali i druga tijela Univerziteta u Sarajevu. Istupe u javnosti koji se u ime Medicinskog fakulteta prezentiraju na veb-stranici Medicinskog fakulteta smatramo neprimjerenim pritiskom i javnim prijetnjama kojima se nastoji prikriti nezakonito postupanje rukovodstva Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. S obzirom da je zloupotreba zvanične veb-stranice Medicinskog fakulteta nastavljena, tijela Univerziteta su primorana da pokrenu aktivnosti na sankcioniranju odgovornih za ovakvo postupanje i zaštitu ugleda Univerziteta u Sarajevu. Zloupotreba veb-stranice Medicinskog fakulteta, koja predstavlja oglasnu ploču organizacione jedinice, u vidu iznošenja kleveta protiv rukovodstva Univerziteta u Sarajevu, zvaničnika iz reda osnivača, te iznošenje političkih stavova nije prihvatljivo, što je definisano i Zakonom o visokom obrazovanju KS”.

Integlrani tekst saopćenja pročitajte ispod.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad