Međureligijsko vijeće u BiH osudilo napad na džamiju u Zvorniku

Vijesti 26. jul 201912:06 > 12:09
Fena

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) osudilo je incidient u Zvorniku u kojem je pet mladića gađalo ogradu Riječanske džamije u centru grada. Iz Vijeća su izrazili zabrinutost te poručili kako se za napade na vjerske objekte moraju izricati oštrije kazne.

U saopćenju Međureligijskog vijeća BiH navedeno je kako je u toku jutra na adresu Vijeća proslijeđena prijava incidenta koji se dogodio u toku noći 24. na 25. juli. 2019. u Zvorniku kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika. 

Medžlis IZ Zvornik je ovaj incident prijavio SJB Zvornik, a u prijavi se navodi kako je materijalna šteta zanemariva, ali činjenica da se ovakvi incidenti uopšte događaju boli i predstavlja ozbiljan problem.

Kako se dalje navodi u prijavi, radi se o incidentu koji se ponavlja s vremena na vrijeme što upućuje na to da se na prevenciji ne radi dovoljno. Policija je identifikovala počinioce, a tri od pet počinilaca su maloljetne osobe.

“Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedeni incident. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području”, navedeno je u saopćenju.

Od nadležnih organa MRVBiH je zatražilo da se poduzmu zakonom propisane mjere jer, kako je istaknuto, “smatramo da se za napade na vjerske objekte moraju izricati oštrije kazne, jer je to jedini način koji će zadovoljiti žrtve i preventivno djelovati kako se slični slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti.”

U sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte, MRV BiH vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte već više od sedam godina, kako bi zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijedili bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad