Prvi rezultati državne strategije za ruralni razvoj – "legao" novac EU

Vijesti 29. jul 201918:50 > 19:07
N1/Ilustracija

Bosansko-hercegovačkim poljoprivrednicima danas je dodjeljeno 1,6 miliona KM grant sredstava Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, istovremeno je objavljen novi poziv u vrijednosti od 2,6 miliona KM. Riječ je o sredstvima iz predpristupnih fondova EU, na koje je BiH dobila pravo nakon što je prošle godine napokon usvojla državnu strategiju ruralnog razvoja. Ovo su prvi rezultati.

Preuzimanjem certifikata Darko Tost i zvanično je dobio 90.000 eura bespovratnih sredstava za unapređenje poljoprivrednog gazdinstva u Gradačcu. Gazdinstvo Agro Mašić jedno je od deset u Bosni i Hercegovini koje je uspjelo zadovoljiti kriterije, od ukupno stotinu koliko ih prijavilo za sredstva koje je osigurala EU i Savezna Reublika Njemačka.

“Imamo volju, imamo želju, imamo hrabrost, spremni smo na rizike sa svim da se nosimo. Bavimo se prozvodnjom sirovog kravljeg mlijeka. Bez ovakve podrške, fondova, ovo što imamo od ministarstava ispred države i entiteta nije dovoljno. Ovakvi nam fondovi trebaju da bismo bili konkuretni na domaćem tržištu, ali i vani”, priča Tost.

Gazdinstvo Mašić od 2015. godine se bavi prozvodnjom mijeka; 250 krava na godišnjem nivou daje preko dva i pol miliona litara mlijeka koje se plasira na domaće tržište. Sredstva će biti potrošena na kupovinu softvera za praćenje životinja.

I Farma Brojler Produkt također je dobila grant sredstva, maksimalnih 100.000 eura, koja će biti utrošeno na unapređenje i modernizaciju proizvodnje. Riječ je o farmi pilića u kojoj je zaposleno desetak osoba.

Ukupno 1,6 miliona maraka podijeljeno je na deset gazdinstava u BiH. U okviru projekta EU 4 Business bit će transferirano blizu 30 miliona maraka do 2022. godine. Po prvi put sredstva su direktno proslijeđena gazdinstvima i to u Bijeljinu, Gradačac, Han Pijesak, Kozarsku Dubicu, Livno, Odžak, Prijedor, Prnjavor, Šamac. U međuvremenu objavljen je novi poziv vrijedan blizu tri miliona KM.

“To je jedan od najvažnijih sektora u BiH, koji je bio dugo zanemarivan. Evropska unija nije bila u prilici da radi više u ovoj oblasti zbog izostanka Strategije ruralnog razvoja. Nakon što je usvojena ova strategija EU je bila u prilici da izdvoji 30 miiona maraka i ova nova tri miliona su tek 10 posto i početak su – cilj je da se ohrabre poljoprivredeni proizvođači i mala preduzeća”, kazao je na svečanoj ceremoniji dodjele certifikata ambasador EU Lars-Gunnar Wigemark.

Podsjetimo da je zbog političkih razmimoilaženja Bosna i Hercegovina tek prošle godine dobila Strategiju ruralnog razvoja do 2021. godine, čime je faktički otvoren put za povlačenja sredstava iz predpristupnih fondova EU. Ponovo zbog politike, BiH još uvijek nema decentralizirani sistem upravljanja zašto nam, pojednostavljeno rečeno, trebaju posrednici za povlačenje novca iz fondova, poput UNDP-a , ili kako je danas primjetio i pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine, Dušan Nešković…

“Na žalost, ovo ipak radi neko drugi, radi UNDP. Ovo bi ipak trebale da rade institucije BiH, jer bi one trebale da budu jačane i podržane u prenošenju zajedničke poljoprivredne evropske politike i njene postepene implementacije u BiH. S druge strane, dobro je što su konkretni i direktni grantovi prema poljoprivrednicima koji ovako osjete taj put, čine paralelan sistem kroz jačanje institucija i jačanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i prerađivača”.

Blizu 130.000 ljudi je na neki način uključeno u sektor poljoprivrede čiji je udio u izvozu u Evropsku uniju skoro 35 posto. Danas je formalno objavljen i novi javni poziv kojim će biti dodijeljeno blizu 2,6 miliona maraka. Sredstav iz mikro, mala i srednja preduzeća imat će na raspolaganju ukupno 20 miliona bespovratnih sredstava za otvaranje radnih mjesta i ekonomski rast.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad