'Mač u kamenu' u dubinama Vrbasa

Vijesti 30. jul 201916:38 > 19:11
N1

Ostaci drevnih civilizacija svjedoče o bogatoj istoriji na prostoru Bosne i Hercegovine. U koritima rijeka se nalaze brojni eksponati, međutim rijetki završavaju u muzejima. Sa ciljem prepoznavanja, procjene i restauracije tih predmeta u Banjaluci je zaživjela podvodna arehologija. Ronioci polaze na kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja.

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom.

“Ronioci kluba Buk su prilikom provođenja redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji pretpostavljamo da je mač koji potiče iz 13. ili 14. vijeka ali s obzirom da mi nemamo ronioce koji se bave arheologijom obratili smo se Muzeju Republike Srpske i Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe RS”, kazao je Boris Trninić, Ronilački klub Buk.

N1

Osmišljen je zajednički projekat kojim bi se ronioci upoznali sa podvodnom arheologijom, a arheolozi ronjenjem obavljali svoj posao. Prvi arheolog koji je stekao vještine ronjenja je Ivana Pandžić.

“Ja sam prezadovoljna, jako puno smo naučili ne samo o ronjenju ima tu i medicine i fizike, malo smo se podsjetili. Što se tiče podvodne arheologije ona ne podrazumijeva samo more, već i rijeke i jezera i mi definitivno imamo potrebu za ovom edukacijom”, kazala je Ivana Pandžić, arheolog Muzeja RS.

Pronađeni mač pripada dobu viteštva, ustanovljeno je na osnovu fotografija. Sigurni podaci će se ustanoviti nakon restauracije, a za konzervaciju će se angažovati stručnjaci iz Srbije. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi ipak u sedri.

“Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru”, ispričala nam je Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe RS.

Ana je prvi ronilac kluba Buk koji je stekao znanja iz podvodne arheologije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad