Osipanje članstva političkih stranaka u BiH: O bivšima sve najgore

Vijesti 31. jul 201916:45 > 18:59
N1

SDP je pred izazovom. Nakon što je dio članstva nedavno isključen zbog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokracije, veliki dio tuzlanskog SDP-a najavljuje formiranje nove stranke. Već za sutra je u Tuzli zakazano predstavljanje. Slična situacija događala se i SDA, prije otprilike godinu dana, neposredno pred Opće izbore. Dio članstva formirao je PDA, dio Nezavisni blok. U konačnici, SDA i pored svega izašla je kao izborni pobjednik. I rukovodstvo SDP-a vjeruje kako im osipanje članstva neće pretjerano naštetiti.

Zbog koaliranja sa SDA u Tuzlanskom kantonu, rukovodstvo SDP-a je iz članstva brisalo šest osoba. Među njima i aktuelnog državnog zastupnika, Envera Bijedića, te načelnika Lukavca, Edina Delića. SDP u ovom Kantonu broji oko 13 hiljada članova, a isključeni najavljuju formiranje nove stranke, u koju bi, tvrde mogle preći hiljade SDP-ovaca.

“Bila je jedna geneza nekorektnih odnosa centralnog rukovodstva SDP-a naspram različitosti unutar SDP-a jer vi ste imali isključenje osmero ljudi iz SDP-a prije ove čitave priče u Tuzlanskom kantonu koji nije imao nikakve veze s ovim što smo mi tamo proživljavali. Dakle, unutar SDP-a se isprofilirala jedna garnitura koja je željela da raščisti atmosferu da stvori uslove za ovo što danas gledamo”, kazao je Edin Delić, bivši član SDP-a.

A osmerica prethodno isključenih su oni koji su formirali Pokret socijalne pravde i demokratije. Među njima, bivši predsjednik, Zlatko Lagumdžija. Danas, najavljuje da se ovaj Pokret treba ujediniti sa strankom koja će nastati u Tuzli i izaći na naredne izbore zajedno. O bivšim stranačkim kolegama – sve najgore. Nikšić potpuno razočarenje. Rade za obavještajne službe susjednih zemalja. Pa nastavlja:

“Mislim da je SDP potpuno izgubio multietnički karakter. U Sarajevu od ‘45. niste imali jednonacionalno rukovodstvo SDP-a. Jedan čovjek jedan glas, svi Bošnjaci u Sarajevu šefovi SDP-a, pa to nije normalno, a ono što se još dešava što bi moj profesor Eso Zgodić rekao, potpuna deintelektualizacija.”

A iz SDP-a sumnjaju – postoji namjera, očito iz redova SDA, razvaljivanja Partije. Postoji i novčani fond za to, ali kaže član SDP-a, Aner Žuljević, još nije jasno ko sve plaća. Jasno je da u svemu učestvuje, kako kaže, i bivši predsjednik Lagumdžija.

“Činjenica da SDA najavljuje tranziciju iz bošnjačke u bosansku stranku, a da prije toga imate faktički predigru ljevičara koji su nakon ovih izbora sve učinili da SDP završi u koaliciji sa SDA, formiraju neke pokrete i nove stranke koje odobrava gospodin Džaferović, ukazuje da mi imamo pojavu ‘zelene ljevice’ koja treba da posluži na narednim lokalnim izborima u smislu kontaminiranja lijeve biračke baze”, kazao je Žuljević.

Sa više od 50 hiljada glasova, SDP je u TK prva po izbornom rezultatu. Rukovodstvo stranke smatra, da oni koji će formirati novu stranku – neće naštetiti pretjerano SDP-u. Slična situacija pred izbore dešavala se i Stranci demokratske akcije. Neslaganje s rukovodstvom, lični, pojedinačni interesi, podijelili su članstvo. Nastao je PDA – na čelu s Mirsadom Kukićem. No, SDA je ponovo imala bolji rezlutat u Tuzlanskom kantonu. Nastao je Nezavisni blok, s nezavidnim izbornim rezultatom. Ono što je SDA najviše oštetilo je uspjeh Naroda i pravde u Kantonu Sarajevo. Drugi po izbornom rezultatu. No, danas u vlasti, upravljaju budžetom od milijardu maraka.

“Istina je da se jako brzo širimo da smo sutra u Zenici prekosutra u Tuzli da smo već dobili Gradačac, Goražde, da smo formirali novo povjereništvo Bihać, Narod i pravda ono što vjerovatno njih plaši ide vrlo brzo, agresivno mogu tako reći, jako se brzo širi u druge dijelove BiH pa im se prikazuju narodi i pravda na svakom ćošku”, istakao je Elmedin Konaković, Narod i pravda.

Ono što prati svaki razlaz – je iznošenje prljavog veša. Dojučerašnji kućni prijatelji, stranačke kolege, postaju najveći protivnici. Ono što se skrivalo godinama ispod tepiha, preko noći ispliva. Javno se pokazuju SMS prepiske, upućuju uvrede, neki kažu – montiraju optužnice. O bivšima – sve najgore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad