Nova nepoznanica na političkoj sceni BiH: Revidirani godišnji nacionalni program

Vijesti 01. aug 201916:38 > 20:18
REUTERS/Laura Hasani

Šta predstavlja revidirani godišnji nacionalni program. U detalje nije danas želio ulaziiti ni Šefik Džaferović potvrdivši ono što je i predsjednik SDA ranije kazao - bez novog konzenzusa nema ulaska u NATO, ali i da se od vladavine zakona i poštivanja Ustava ne može odustati

“Bosna i Hercegovina je već dio MAP-a i nije moguće praviti korake unazad. Kazali smo da je za punopravno članstvo potrebna nova odluka Predsjedništva. Napravljen je jedan plan od strane NATO interagracijske komisije, spremni smo da razgovaramo oko sadržaja. Svakako će sadržaj doći na dnevni red do trenutka kada Bosna i Hercegovina treba biti primljena u NATO. Mi ne bježimo od toga i mislimo da je predsjednik Izetbegović na to mislio”, ispričao je Džaferović i dodao:

“Vrlo je važno da se ostane na ovom putu i da se ne ide nazad. Ako biste prihvatili IPAP, to bi bio dokaz da je moguće nekom vrstom unilateralne akcije mijenjati ustavni poredak. Zbog toga nećemo na to pristati”, potcrtao je on.

Upravo je Dodik u nekoliko navrata kazao kako u slučaju NATO-a, SNSD može pristati samo na Individualni akcioni plan partnerstva kojeg BiH podsjetimo već godinama ima, i kojeg smatra Dodik treba modificirati po uzoru na susjednu Srbiju, što je za SDA ali i ostale partnerske stranke nedopstivo jer bi to dugoročno značilo odustajanje od Akcionog plana za članstvo u kojem se BiH već nalazi. U SNSD-u bez komentara na novu ponudu SDA. Navodno jer ponuda zvanično još nije stigla, no treba se razgovarati. 

Što znači revidirani program nisu željeli komentirati u DF-u.

Šta ako razgovori ne poluče uspjehom, Milorad Dodik je sinoć gostujući na RTRS poručio kako su nove većine u kojima bi se zaobišao SNSD neprihvatljive i da bi mogle rezultirati povratkom na izvorni Dejton, a što bi uključivalo odbacivanje svih odluka koje je nemetnuo Visoki predstavnik, OHR se za sada ne oglašava. U SDA poručuju dajte programe i SNSD-u ali i HDZ-u za federalni nivo vlasti.

Čemu ovakva Dodikova reakcija nejasno je obzirom da su i Izetbegović ali i Čović u nekoliko navrata istaknuli kako bi nova većina gotovo sigurno značila blokadu u Domu naroda. To je danas ponovio i član predsjedništva HDZ-a i aktuelni minitar finansija BiH, Vjekova Bevanda:

“Nije normalno da izborni pobjednici ne formiraju vlast jer će to uvesti BiH u još dublju krizu. Što se tiče Republike Srpske, to je SNSD. Već sutra će se govoriti o krizi vlasti jer se zna kakva je kompozicija Doma naroda parlamenta BiH. Ako hoćemo reda radi da nešto napravimo i da onda svi zakoni stoje, ući ćemo u još dublju krizu”, naglasio je Bevanda.

Formiranje vlasti danas je komentirao i Mirko Šarović. Kazao je kako bi Vijeće ministara moglo da traje i do sljedećih lokalnih izbora. Da li bi formiranje neke nove većine sa SDS-om značilo da ova stranka pristaje da BiH ide u NATO, Šarović je odgovorio da su pozicije SDS-a poznate i transparentne. Za razliku od SNSD-a, sa NATO-om SDS nije potpisao bilo kakve pristupne dokumente.

Detaljnije u videu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad