Jasmin Ahić za N1: BiH može postati trajno utočište migrantima

Vijesti 09. aug 201912:40 > 12:50
N1

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić je za N1 govorio o migrantskom problemu u BiH, kakva je budućnost Bosne i Hercegovine u tom pogledu te šta će se desiti ukoliko Hrvatska potpuno zatvori svoju granicu prema BiH.

Jahić je istakao da problem migrantske krize treba sagledavati s aspekta želje Hrvatske da se nađe u šengenskom prostoru:

“Mi nemamo veliki broj migranata, iako je to do 3.500 migranata ali imamo novu dinamiku u kojoj Hrvatska sada maksimalno pokušava da ostvari taj Šengenski sporazum.”

Ahić je objasnio da je Unsko-sanski kanton pod najvećim pritiskom zbog blizine granica, no problem će nastati ukoliko Hrvatska uđe u Šengen zonu:

“Mi se danas nalazimo u situaciji da smo od tranzicijske zemlje postali zemlja prihvata. Mi nemamo kapacitete za to, mi ne možemo zaustaviti protok migracija, moramo biti svjesni da će uvijek biti fokus na USK zbog same blizine hrvatske i slovenske granice. Migranti se neće zadržavati u drugim djelovima BiH.”

“Već sad smo u poziciji da više nismo tranzitna zemlja, ne gleda se kao na tranzitnu nego se već dugo razmišlja o nekoj formi prihvatne zemlje, što za BiH nikako nije rješenje”, dodao je Ahić.

Ahić je istakao mišljenje u kom postoji mogućnost da BiH postane trajno utočište migrantima:

“Ako naša granica ostane zatvorena prema Hrvatskoj, a imamo nemogućnost da zatvorimo istočnu granicu, naći ćemo se u velikom problemu.”

Ahić je još govorio o tome koliko su migranti opasni, politikanstvu prilikom rješavanja migrantskog problema te o desničarskim stražama koje se formiraju u pograničnim selima Slovenije i Hrvatske.

Uskoro video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad