Za i protiv "Povorke ponosa"

Vijesti 24. aug 201916:20 > 16:39
N1

Osim neslaganja u vezi sa slanjem ANP-a, političari u Bosni i Hercegovini podijeljenog su mišljenja i u vezi sa održavanjem "Povorke ponosa" u Sarajevu, najavljene za 8. septembar. Ljudska prava, čini se, u drugom su planu, fokus je na političkim poenima. I građani su podijeljenog mišljenja, dok političari kažu kako poštuju ljudska prava, ali se pozivaju na sigurnosni aspekt i tradicionalne vrijednosti. Organizatori "Povorke pozivaju" skup ne namjeravaju otkazati.

Sarajevska Povorka ponosa najavljena je početkom četvrtog mjeseca, prijavljena policiji, a MUP Kantona Sarajevo odobrio je njezino održavanje. No, njeno održavanje sad je predmet političkih prepucavanja. Jedni su za, drugi protiv, baš kao i sami građani.

Anketa:

“Nisam za to. Neke ide sve kako i jeste, kako i treba da bude”.

“Samo nek meni šta ne rade. Neka oni paradiraju. Kad bi imala svoj djecu, jedino zato ne podržavam, da ne gledaju istospolne parove pa da ne misle da je to normalno, po meni nije. Ne teba zabranjivati, neka svako radi šta hoće”.

“Ja mislim da svako može da radi šta hoće. Ja neći ići na povorku. Svako ima jednaka prava. Ne treba zabraniti, ali i ja imam pravo na život, neka svako živi kako želi”.

Stranka Narod i pravda, koja participira u kantonalnoj vlasti, pozvala je organizatore “Povorke” da preispitaju svoju odluku:

“Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjeka.”

Stranka demokratske akcije od početka je protiv “Povorke”. Podsjećaju Narod i pravdu da je upravo njihov ministar policije, Admir Katica, odobrio održavanje ovog skupa početkom devetog mjeseca.

“Ako Narod i pravda želi otkazivanje Parade, onda neka to traže od svog ministra Katice i Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontrolišu, te neka rašičiste to pitanje sa svojim koalicionim partnerima iz SDP i Naše stranke koji se identificiraju sa Paradom, kao promocijom vrijednosti za koje se zalažu”, poručuju u SDA.

Ministar Katica je kazao kako postoji zakonska mogućnost zabrane “Povorke”, ukoliko se procijeni da bi sudionici ovog prosvjeda bili ugroženi. U MUP-u Kantona Sarajevo su nam potvrdili da ne raspolažu sa provjerenim informacijama o ugroženosti bilo kojeg sudionika “Povorke”. Organizatori poručuju da će se šetnja sigrno održati.

“Podsjećamo političke stranke da su ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima naše države, koji svim građanima/kama garantira pravo na slobodu mirnog okupljanja. Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima/kama”, ističu organizatori.

Jasna poruka i sarajevskog premijera Edina Forte…

“Organizatori ‘Povorke ponosa’ su dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje.”

Čelnik vladajuće Naše stranke, Predrag Kojović, također je podržao organizatore “Povorke”.

“Mi ćemo uraditi ono što Zakonom Vlada mora da uradi. Mi moramo posmatrati ovaj skup kao bilo koji drugi skup. MUP je dao odobrenje za održavanje ovog skupa, i onda Vlada preuzima odgovornost da se on dogodi, bez obzira o kome i o čemu se radi”,  navodi Kojović.

Održavanje “Povorke ponosa” planirano je za 8. septembar ove godine. Organizatori su policiji prijavili sudjelovanje 500 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad