Turković osuđen na 40 godina zatvora, Milenko Lakić na 35

Vijesti 16. apr 201510:45 > 10:50
Screenshot

Izrečena je drugostepena presuda u predmetu Zijad Turković i drugi pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine. Zijad Turković je osuđen na 40 godina zatvora, dok je Milenko Lakić osuđen na 35.

Prema toj presudi Zijad Turković osuđen je na 40 godina zatvora, Saša Stjepanović na 12, Muamer Zahitović na tri, Milenko Lakić na 35, a Fadil Aljović na pet godina zatvora.

Sve zatvorske kazne potvrđene su iz prvostepene presude, osim što je Lakić umjesto 40 osuđen na 35 godina.

Zijad Turković oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima: neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Saša Stjepanović je oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i razbojništvo i s tim u vezi osuđen na kaznu zatvora od 12 godina.

Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca te je s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine.

Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka 1. Krivičnog zakona Republike Srpske te je s tim u vezi osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina.

Fadil Aljović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te je s tim u vezi osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Organizacija je djelovala od početka 2005. do septembra 2010. godine.