Tužilaštvo RS: Nije rađeno vještačenje snimka u aferi Papak

Vijesti 16. apr 201513:06 > 13:11
Srna

Specijalno tužilaštvo RS obavijestilo je Transparency International BiH da nisu izvršili vještačenje snimka razgovora na kojem se čuje kako premijerka Republike Srpske navodno kupuje poslanike radi formiranja vladajuće većine.

Istovremeno, data je argumentacija prema kojoj vještačenje nije moguće utvrditi jer originalni snimak je vraćen portalu Klix.ba odlukom Opštinskog suda u Sarajevu. Podsjećanja radi, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u saopćenju za javnost 18. novembra iznijelo je tvrdnju da je „u određenom broju elektronskih medija objavljen montiran, kompromitujući snimak privatnog razgovora Predsjednika Vlade Republike Srpske snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i video snimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane sa drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između Predsjednika Vlade i NN osobe – sagovornika.“

TI BiH postavlja pitanje kako je MUP RS još u novembru mjesecu prošle godine mogao okvalifikovati sporni snimak kao montiran ako je Specijalno tužilaštvo RS potvrdilo da vještačenje snimka uopšte nije rađeno.

Otkako je otvorena afera o navodnoj kupovini narodnih poslanika istražni organi ne samo da nisu utvrdili autentičnost snimka, već prema informacijama upućenim TI BiH nisu preduzimali druge istražne radnje kojima bi se sporna situacija mogla razjasniti. Tako je u odgovoru Okružnog tužilaštva Banja Luka navedeno kako je isti predmet po prijavi Dragana Čavića samo proslijeđen Specijalnom tužilaštvu RS, koje opet u svom odgovoru objašnjava da je istraga svedena na utvrđivanje autentičnosti snimka.

TI BiH smatra da Specijalno tužilaštvo ne može zaustaviti istragu na podlozi objašnjenja o neposjedovanju originalnog snimka, posredno optužujući novinare koji su branili medijsku slobodu i pravo na tajnost izvora, te da je neophodo provesti druge istražne radnje kojima bi se konačno utvrdilo da li je izvršeno krivično djelo i ko su sve odgovorne osobe.

Bitno je napomenuti da se radi o aferi od koje direktno zavisi legitimitet aktuelne vlasti u Republici Srpskoj jer kabinet premijerke Cvijanović suočen je sa izuzetno ozbiljnim optužbama prema kojima je trenutna vlast formirana davanjem mita. U interesu je javnosti Republike Srpske, ali i svih njenih institiucija, da se istraga Specijalnog tužilaštva nastavi u punom opsegu, kao i da se svi nalazi istrage učine dostupnim i javnim jer radi se o osjetljivom predmetu koji pobuđuje naročitu pažnju kako od njegovog ishoda zavisi i ocjena o zakonitom uspostavljanju vladajuće većine, saopćeno je iz TIBiH.