Jasmin Ahić: U BiH ne postoje uvjeti za makedonski ili crnogorski scenario

Vijesti 25. aug 201916:20 > 16:22
N1

U Bosni i Hercegovini ne postoje uvjeti za makedonski ili crnogorski scenario. Institucije rade svoj posao, poručuje za N1 profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Jasmin Ahić.

Ahić u razgovoru za N1 ističe da se Bosna i Hercegovina nalazi u jednom od sigurnosno najizazovnijih periodu od Daytona pa do danas.

“Ovo je u sigurnosnom smislu jedna od najdinamičnijih i najosjetljivijih situacija u kojima se BiH nalazi u poslijedejtonskom periodu, nakon protesta 2014. godine. Ovakva pozicija, blokada procesa u formiranju vlasti na nivou države, dovodi sigurnosne institucije da razmišljaju na način kako razriješiti Gordijski čvor. Da će se makedonski ili crnogorski scenario dogoditi u BiH – to u ovom trenutku nije moguće i nadam se da nikada neće biti moguće. Jasno je da su strane postavile uvjete iza kojih se ne može ići i onda se prijeti blokadama institucija – nešto što do sad nismo vidjeli u BiH i što otvara prostor razmišljanjima za nekim mogućim scenarijima koje niko ne priželjkuje”, kaže profesor.

Dodaje kako će se brzo morati riješiti situacija u vezi slanja ANP-a i blokade NATO puta Bosne i Hercegovine, jer, kako zaključuje, ovakva pozicija ne može dugo trajati…

“Vjerujem da će morati doći do tog pomaka. Ovakva pozicija ne može dugo trajati. Mislim da smo u stanju razrješenja. Bitno je istaći da ne postoje uvjeti za makedonski ili crnogorski scenario u BiH, institucije rade svoj posao. Traba imati organizaciono-tehničke stvari za tako što. U Sjevernoj Makedoniji bio je dugo protest ispred Parlamenta, a u Crnoj Gori je to bio subverzivni pokušaj državnog udara”, pojašnjava Ahić.

Institucije sigurnosti, pogotovo Izvještajno-obavještajni odbor, čiji je predsjednik predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, OSA, SIPA i ostale agencije moraju biti maksimalno hladne glave, kako kaže Ahić, i situaciju sagledavati iz dana u dan.

“Otvara se dosta stvari u političko-sigurnosnom smislu, ali je najbitnije da naše institucije budu na visini zadatka i da ukazuju na moguće prijetnje, koje bi eventualno mogle da se pojave ukoliko se ova političko-sigurnosna situacija brzo ne razriješi”, zaključuje profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad