Mandal za N1: Dva time outa u Predsjedništvu BiH

Vijesti 29. aug 201908:13 > 08:19
N1

Fadil Mandal, novinar Dnevnog avaza, kazao je danas za N1 da su članovi Predsjedništva od 5. augusta kad su potpisali Sporazum o formiranju vlasti, već dva puta su uzeli time out.

On je komentarisao i Avazov razgovor s šefom Evropske delegacije u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom na temu vanrednih izbora.

”To nije originalno od Lars Gunnara Wigemarka jer tu imamo i SDP u zadnje vrijeme koji traži da se održe vanredni izbori. I ranije su stizali zahtjevi što je po Ustavu i Izbornom zakonu nemoguće. Mislim da o tome ne postoji saglasnost o tome, ne postoji ni oko nekih životnih stvari”, ocijenio je Mandal i nastavio:

”Vidim da članovi Predsjedništva daju sebi time oute, od 5. augusta kad su potpisali već dva puta su uzeli time out. Signalizira mi to da bi oni željeli pronaći neko rješenje, a onda idu s izjavama koje ne daju optimizam da bi to moglo da se riješi”, ispričao je Mandal u razgovoru s Daliborom Mrdićem.

Može li Vijeće ministara biti formirano bez ANP-a?

‘Gospoda Komšić i Džaferović kažu da ne može. Dodik tvrdi da to ne želi priznati. ANP u suštini jeste tehničko pitanje koje treba ostati na Vijeću ministara. Zašto to nije tako. Dodik ima odličan alibi da kaže zašto bih ja to podržao. Ne vidim način na koji će ANP otići prije formiranja Vijeća ministara’‘, naglasio je Mandal.

Nova matematika u formiranju vlasti?

‘Matematički i u svakom smislu, u Domu naroda dominiraju SNSD i HDZ. Dvije stranke koje rade sinhronizovano i u dogovoru. Nijedan zakon koji se uputi prema Domnu naroda bez saglasnosti. HDZ šalje te signale da bi htio pronaći neki srednji put, ali su u ključnim pitanjima Dodik i Čović jedan drugog podržavali. U slučaju SDS i PDP uđu u Vijeće ministara, nisam siguran da bi HDZ bio na njihovoj strani”, zaključio je on.

Mandal je o govorio i o ostalim aktuelnim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad