KS plaća zdravstveno osiguranje porodiljama i trudnicama koje to nemaju

Vijesti 29. aug 201914:39 > 14:42
N1

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva, po prvi put, su omogućili zdravstveno osiguranje trudnicama i porodiljama koje do sada nisu imale nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Na današnjoj 35. Sjednici, Vlada KS je donijela Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo, čime je po prvi put posebnoj kategoriji trudnica koje do sada nisu imale zdravstveno osiguranje omogućeno da tokom trudnoće i postporođajno imaju zdravstvenu zaštitu.

“Razlog za donošenje ove odluke su informacije iz prakse, prema kojima je u posljednje vrijeme sve veći broj trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje po bilo kojem osnovu. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, osiguralo 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, kako bi spomenuta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu”, istakla je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Kanton se obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako one nisu osigurane po drugom osnovu.

Prijedlog pomenute odluke upućen je zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad