Stižu eksperti: Nazire se rješenje za problem piralena u Incelu

Vijesti 29. aug 201917:39 > 17:44
N1

Problem piralena u banjalučkoj fabrici Incel rješavaće međunarodni tim eksperata. Vlada Švedske izdvojila je 300.000 evra za ovaj projekat, a stručnjaci iz Norveške već tri dana istražuju lokalitet.

Kancerogeno ulje piralen pronađeno je prije nekoliko mjeseci te utvrđeno prisustvo teških metala i opasnih materija na području Incela, nekadašnjeg privrednog giganta. No, kolika je površina zagađena i čime sve tek reba da se utvrdi. Tim stručnjaka iz Holandije proveo je tri dana upoznavajući se sa terenom. Već imaju prve rezultate.

“Ispitivanja koja su do sada napravljena pokazuju da je zemljište zagađeno površinski samo 25 centimetara. Sve što je ispod tih 25 centimetara je ispod maksimalno dozvoljenog nivoa”, kazao je Boudewijn Fokke iz Konsultantske kuća Tauw bv u Holandiji.

Završetak prve faze istraživanja i saniranja planiran je do novembra. Projekat se provodi u saradnji sa UNDP-om, a finansijska sredstva obezbijedila je Vlada Švedske.

“Konsultanti će izraditi procjenu lokacije, sa procjenom rizika i sa mogućim kretanjima zagađenosti. Sada će se fokusirati na kompletnu lokaciju Incela, znači na prostoru od preko 80 hektara i sa aspekta zagađenosti svim materijama”, rekla je Andre Muharemović iz UNDP-a.

Iz resornog ministarstva ekspertnom timu dostavili su podatke o infrastrukturi podzemnih instalacija, arhivu izdatih dozvola privrednim subjektima, geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni i slično.

Iz Ministarstva ekologije Republike Srpske Mišo Radaković kazao je:

“Oni će nam pružiti tačne podatke čime je zagađeno zemljište na području Incela, ideje i načine kako da se to riješi i koliko bi rješavanje tog problema trebalo da košta.”

Podsjećamo da je radnicima jedne od 60ak firmi, koje posluju na prostoru nekadašanjeg Incela, prije nekoliko mjeseci naloženo da izvrše detaljne analize na prisustvo toksičnih metala u krvi. Utvrđeno je da 10 radnika ima prisustvo toksičnih metala, od toga četiri iznad dozvoljenih referenci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad