Oštre reakcije iz Sarajeva na izjave Bože Ljubića

Vijesti 29. aug 201918:09 > 18:12
Anadolija

Još nema naznaka o nastavku pregovora o formiranju vlasti, nakon Dodikove najave kako će tražiti reduciranje nadležnosti državnih institucija. Političari se novim izjavama vraćaju u prošlost. Herceg Bosna je putokaz u kom smjeru Bosna i Hercegovina treba ići, naveo je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Uslijedile su osuđujuće reakcije pojedinih stranaka, pa i pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti. Tako je Božo Ljubić pojasnio značaj tzv. Herceg Bosne, i to prilikom obilježavanja 26 godina od osnivanja. Hrvatska Republika Herceg-Bosna ugrađena u temelje savremene BiH, naveo je Ljubić. Među prvima, reakcije mostarske SDA.

“Stavljanje u istu ravan nekakve ugašene paradržave čiji su vojni i politički lideri osuđeni pred Haškim tribunalom i suverene, međunarodno priznate BiH, jednostavno je činjenično netačno i politički promašeno i moguće je jedino u glavama onih koji još misle da takav propali i međunarodno osuđeni projekat treba ponovo oživjeti”.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović, Ljubića napomenuo da je putokaz o kojem govori put u provaliju i katastrofu.

“Vidjeli smo gdje je vodio putokaz 1992., 1993. godine…To nije nikakav putokaz, to je jedna teška stranputica, koja je izrodila udruženi zločinački poduhvat, koji je osuđen od strane Haškog tribunala. Svi normalni i pametni ljudi trebaju to da osude, a oni koji su u tome učestvovali da se distanciraju i da se stide što je to tako bilo. A ne da nam nude kao neka nova rješenje. Da li su ti ‘putokazi’ Heliodrom i Dretelj te rušenje Starog mosta u Mostaru?”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Ljubićeva izjava razljutila je i Željka Komšića, još jednog člana bh. Predsjedništva.

“Baš je pametan. Čudo jedno. Zar nije, i on, ništa naučio iz nedavne prošlosti. To što on zove putokazom, prije godin u je osuđeno u Hagu, Haškom tribunalu. Šta tu treba da komentarišem – ne mogu ni komentarisati tako besmislene stvari”, naveo je Komšić.

U Hagu je 2'17. donesena drugostepena presuda šestorki. Prlić i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata čiji je konačni cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta u BiH putem etničkog čišćenja nehrvatskog stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad