Dvojica sportista iz BiH kažnjena zabranom nastupa zbog dopinga

Vijesti 30. aug 201910:38 > 10:40
UIO BIH

Dvojici doping pozitivnih bh. sportista su izrečene kazne zbog dopinga, javlja Anadolija.

Kickboxer Slavoljub Budeša, član kluba “Panter” iz Bijeljine, je kažnjen s dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja nedozvoljenih sredstava.

Odluku o kazni je donio Upravni odbor Kickboxing saveza BiH. Budešu je Agencija za antidoping kontrolu testirala van takmičenja i u njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin čime je utvrđeno kršenje člana 2.1. Svjetskog antidoping kodeksa – prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste.

Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontrolira produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportisti ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama.

Drugi kažnjeni sportista je paraolimpijac Jovica Goreta kojem je Izvršni komitet Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na šest mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van takmičenja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Bh. paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u bosanskohercegovačkom sportu za osobe s invaliditetom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad