Trninić: Zastoj na gradnji autoceste Beograd-Sarajevo zbog Vijeća ministara

Vijesti 02. sep 201911:57 > 12:04
Vladars.net

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je za N1 da svi projekti na izgradnji autocesta, uključujući i onu od Beograda do Sarajeva, su dovedeni u pitanje zbog čekanja na ratifikaciju i usvajanje na Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.

Mi imamo aktivnosti. Neke pripremamo, a u nekima smo u zastoju zbog opstrukcija na različitim nivoima. Prvo govorimo o koridoru VC, jer smo mi već uradili autoput do Doboja, a Koridor Vc bi bio nastavak veze od Banjaluke i Sarajeva prema Beogradu. Mi smo već uveli izvođača u prvu fazu. Znači, od završetka našeg autoputa 9. januar do petlje Rudanka, u dužini od 7 kilometara. Dobili smo sredstva od EBRD-a za obilaznicu oko Doboja do granice sa FBiH od 150 miliona eura, ali nismo ratifikovali i dobili odobrenje od Savjeta ministara i Parlamenta i ne možemo dobiti sredstva za tu fazu”, objasnio je Trninić.

Ministar je rekao da postoje aktivnosti na projektu izgradnje autoceste prema Vukosavlju i dalje do Brčko Distrikta, dok je obilaznica oko Brčkog već završena.

“Razgovara se i o autocesti do Bijeljine u dužini 31 kilometar, i to sa jednom turskom kompanijom koja će graditi autoput u Srbiji. Od Bijeljine do Rače, u dužini od 17 kilometara, imamo dogovor sa Srbijom da pomogne u finansiranju tog projekta”, kaže ministar Trninić I dodaje:

“Problem je prvo most na Rači koji je potpuno usaglašen međudržavnim sporazumom između BiH i Srbije, ali nije došlo do potpisivanje jer Savjet ministara već nekoliko puta to skida sa dnevnog reda. Moram reći da zamjenik ministra Dalipagić redovno upućuje na Savjet ministara, ali se to skida sa dnevnog reda”.

Najavio je i aktivnosti na izradnji brze ceste od Sarajeva prema Palama, preko Rogatice i Višegrada do granice sa Srbijom. Ova dionica pravca prema Beogradu, ističe Trninić, gradit će se u profilu brze ceste, i koštat će milijardu maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad