Zlatar: Dodik ima jedan problem koji je suštinske naravi

Vijesti 12. sep 201908:59 > 09:12
N1

Aktuelne događaje na političkoj sceni komentarisao je Emir Zlatar, glavni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH. Govorio je o neformiranju vlasti, politici uslovljavanja, slanju ANP-a i mnogim drugim aktuelnostima.

“Po pitanju implementacije izbornih rezultata još uvijek nije oboren rekord. Imali smo situaciju da je 16 ili 18 mjeseci prošlo ali po pitanju Federacije mislim da je ovo novi rekord”, kazao je Zlatar i dodao:

“Očigledno da su na površinu isplivala krupna pitanja koja su bila poznata javnosti i društvu, međutim došlo je do jedne tačke gdje je sasvim jasno na kojim princpima se to razilaze pobjedničke stranke.”

Govorio je i o ANP-u:

“Nije bilo za očekivati da će zastoj biti na pitanju dostavljanja ANP-a obzirom da su ta pitanja rješena zakonom. Finalno članstvo u NATO-u je nešto za šta će sigurno biti potreban referendum građana, međutim taj put je jako daleko.”

“Lider SNSD-a, odnosno SNSD odlučio je da blokira procese. I da se pošalje ovaj Godišnji nacionalni plan sutra, da se imenuje mandatar, šta ćemo sljedeće godine? Neće htjeti da pošalju Akcioni plan opet”, dodao je Zlatar kazavši i da Srbija i Rusija imaju interes u tome da se taj NATO proces zaustavi.

Komentarisao je navode Milorada Dodika da će vratiti nadlećnosti na nivo RS ukoliko ga istisnu iz vlasti:

“Da bi se bilo koja nadležnost prenijela sa nivoa države na entitet nije dovoljna samo saglasnost Republike Srpske nego i Federacije i BiH. Dodik zna da je to nemoguće, to je uvlačenje u neku ponovnu krizu, neka njegova politička taktika. Ima puno pismenih i ozbiljnih ljudi u ovoj zemlji koji znaju kako se te nadležnosti prenose. Skupština RS ne može proizvesti nikakvu pravnu snagu da se to desi.”

Zlatar objašnjava razlog Dodikovog ponašanja:

“On ima jedan problem koji je suštinske naravi, a to je da on više nije baja. Dodik je odavno zaboravio temeljno pravilo da prilikom donošenja krupnih političkih pitanja morate razgovarati s ljudima, on je navikao samo da naređuje. To je problem karakterne crte, jer nije bio spreman da shvati da se ne nalazi u entitetu gdje je apsolutni vladar stanja nego da je u institucijama BiH koje mora poštovati.”

Govoreći o predstojećem Kongresu SDA na kom će se birati predsjednik stanke, Zlatar je rekao da nije dobro što postoji samo jedan kandidat za tu poziciju:

“Za jednu stranku sa takvim izbornim rezultatom i takvim kapacitetom ne znam koliko je to dobar znak da ima samo jedan kandidat ali kad pogledate te unutrašnje odnose vjerovatno se niko nije ni usudio da se kandididira. To je jedna od mogućih percepcija ili je gospodin Bakir Izetbegović napravio takvu harmoniju da niko ne želi.”

Kada je u pitanju propali Sporazum lidera vladajućih stranaka, Zlatar je istakao kako je to trebalo samo Lars-Gunnaru Wigemarku kako bi šefovima opravdao svoj rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad