Muratović: Na stolu uvijek aktuelan plan podjele BiH

Vijesti 19. sep 201909:03 > 09:04
N1

Mi ne razvijamo odnose, naši članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne putuju. Nama dolaze zemlje koje žele uvesti red. Naši su prvi susjedi vrlo loše raspoloženi, kazao je za N1 Hasan Muratović, prvi poslijeratni premijer Republike Bosne i Hercegovine, bivši političar i diplomata.

Deklaracija SDA izazvala je poprilično žestoke reakcije. Kao odgovor iz SNSD-a su najavili pravo na samoopredjeljenje.

Svaka stranka može imati svoje dugoročne ciljeve, ideale. Politika je zasnovana na idealima. Imamo Šešeljevu radikalnu stranku, u srbijanskom parlamentu, koja u svojim dokumentima ima cilj Srbija do Karlobaga. Ali nije bilo vrijeme da u periodu ovakvih tenzija tome se daje ovakav značaj. Izazvani su nepotrebni problemi, prejake reakcije. Evo jutros objavljena je vijest da Dodik vodi sve predstavnike stranaka iz RS-a na konsultacije u Beograd.

Čime može rezultirati takav sastanak?

Može rezultirati daljim mješanjem Srbije i njenom željom za ostvarenje cilja o podjeli. To je cilj Srbije i Hrvatske od Cvetkovića i Mačeka, preko Tuđmana i Miloševića, pa sve do danas Dodika i Čovića. Taj plan je još uvijek na stolu i to je dugoročan cilj i velikog broja političara u zemlji.

Da li vama je moguća priča o nacionalnim strankama koje se zalažu za građanske principe ili obrnuto?

Cijela Evropa ima u fokusu građanina, nikakve druge konstituente. Isto je i u SAD-u i Kanadi. Kod nas taj tronacionalni princip ne sprečava da gradimo državu najviših građanskih prava prije svega, a onda ostalih – etničkih, vjerskih… To nije ni u kakvoj suprotnosti.

Koliko će ovo produbiti krizu u BiH?

Ne znamo da li je cilj političara da i ovo uključe u produžavanje neformiranja vlasti. Već godinu dana možete vidjeti da oni neprekidno komuniciraju o stvarima koje ne daju rezultat. Ništa se pozitivno iz toga ne događa. Vještina komuniciranja na najvišem nivou je pronalaženje treće alternative. Ako ja zagovarm jedno, a vi drugo, nikad se ne možemo dogovoriti. Moramo naći treće rješenje. Oni moraju tražiti rješenje između svojih stavova. Konsenzus je najgori način odlučivanja, jer se mora uzeti svega po malo. Zato je potrebna vještina komuniciranja.

Oni mogu uzeti od svakog po malo, ali mogu i potpuno okrenuti cijelu situacijuu, da napuste ono što je za njih bitno. Da li je novi izborni zakon najvažniji cilj koji trebamo rješavati ili je važnije formirati vlast pa ići u reformu. Moraju promijeniti sadržaj svoje politike, da napuste neproduktivan dio.

Da li je to ostavljanje “stvari pod tepih”, poput presude “Sejdić-Finci”?

To što smo “ostavili pod tepih” presudu “Sejdić-Finci” nije ništa bitno uticalo na razvoj ekonomije, društva ili status u svijetu.

Kakav nam je status u svijetu? Imamo li prijatelje?

Naš veliki problem je da danas nemamo niti jednu zemlju koja nam je prijatelj. Mi ne razvijamo odnose, naši članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne putuju. Nama dolaze zemlje koje žele uvesti red. Naši su prvi susjedi vrlo loše raspoloženi i čine mnoge stvari koje nisu u skladu sa dobrosusjedskim odnosima. Moramo napraviti potpuni zaokret da bi imali više prijatelja koji bi za nas mogli lobirati u EU i drugim međunarodnim organizacijama. Vrlo loše stojimo.

Hoće li se visoki predstavnik uključiti u rješavanje krize u BiH?

Vidite da naš visoki predstavnik nije zaista aktivan, a najduže je ovdje. On radi u skladu sa onim što od njega traže oni koji su ga postavili. Da traže od njega sprovođenje Bonskih ovlasti – on bi to uradio.

Da li će, možda, u budućnosti koristiti?

Ne vjerujem da će se to ikada više dogoditi. Vidite da u skoro svakoj kriznoj situaciji jednake su izjave Amabsade SAD-a, EU i OHR-a. One vode usklađene politike.

Vaša vizija Bosne i Hercegovine? Kad će stvari krenuti na bolje?

Moraju doći drugi ljudi. Ljudi koji proizvode krizu ne mogu rješavti krizu, oni je samo mogu dalje produbljivati. Moramo čekati da dođe nova generacija ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad