Predstavljena ilustrovana knjiga "Kraljevi i kraljice Bosne"

Vijesti 25. sep 201920:07 > 20:08
N1

Izdavačka kuća Buybook predstavila je ilustrovane knjige "Kraljevi i kraljice Bosne" autora Emira Durmiševića u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Znanje o vladarima bosanskog kraljevstva, uz umjetničke i kreativne sposobnosti, Emir Durmišević, konceptualni umjetnik, ilustrator i animator, pretočio je u ilustrovanu knjigu “Kraljevi i kraljice Bosne”.

Na stranicama ove knjige čitaoci će imati priliku da kroz živote kraljeva i kraljica Bosne upoznaju istoriju ove zemlje i njenih vladara. U sklopu promocije otvorena je i izložba ilustracija iz knjige, uz prikaz faza i procesa rada na njima. Objavljena je u junu ove godine, a na promociji su o knjizi, osim autora, govorili Bojan Hadžihalilović i Kristina Ljevak.

“Jako mnogo volim istoriju i u jednom momentu sam razmišljao toliko znamo o engleskom kralju i njegovih šest žena i onda sma zaključio zašto ne bismo na takav način široj javnosti prezentirali živote, zanimljive aspekte bosanskih kraljeva i kraljica i reakcija publike je bila fenomenalna.To je bio dovoljan razlog”, objašnjava autor autor Emir Durmišević.

“O srednjkovjekovnom periodu i raskošnom periodu naše državnosti nerijetko znamo malo i ovo je sigurno jedan od najboljih načina da zainteresujemo najširu publiku, posebno najmlađe jer učiti o istoriji i prošlosti naše zemlje na konvencionalan način u 21.vijeku nije često prvi izbor najmlađe publike”, dodaje Kristina Ljevak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad