Medicinski otpad mjesecima okružuje mostarsku bolnicu, rješenja nema

N1

Velika količina otpada mjesecima okružuje Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, nakon što je vraćen s deponije Uborak, jer su na reciklažnoj traci u otpadu primjećene šprice, boce od ifunzije, urinarne vrećice i duge vrste medicinskog otpada. Iz bolnice tvrde radi se uglavnom o bezopasnom bolničkom otpadu kojeg, nemaju gdje odložiti. Obavijestili su sve nadležne institucije, koje im kako tvrde nisu ponudile adekvatno rješenje.

Ovako izgleda dvorište SKB Mostar. Na gomile otpada, maske, šprice, boce za infuzije svakodnevno nailaze brojni studenti na putu do Medicinskog fakulteta.

“Opća katastrofa, ovo je strašno, baš sramota. Samo čekam kad ćemo se otrovati, ovdje ima vjerovatno i medicinskog otpada, to je strašno”, kazala je Nikolina Grubišić, studentica Fakulteta Zdravstvenih studija.

Ovaj otpad star je oko tri mjeseca, vraćen je s deponije Uborak, jer po mišljenju članova Inicijative jer nas se tiče, radi se o medicinskom otpadu opasnom po ljudsko zdravlje.

Ova situcija jasan je, tvrde, pokazatelj gdje je zapravo medicinski otpad odlagan sve vrijeme.

“Ovo je jedan od dokaza da je godinama medicinski i animalni otpad išao na deponiju, ovo je dokaz da nemaju rješenje za to”, istakao je Omer Hujdur, Inicijativa jer nas se tiče.

Nakon što je deponija Uborak poslije deset dana blokade od strane mještana deblokirana, osoblje koje radi na Uborku pažljivo je pratilo šta se to sve dovozi. Kamion s otpadom koji je dovezen iz ove bolnice vraćen je pod sumnjom da sadrži opasan medicinski otpad. Od tada, pa sve do danas nalazi se u krugu bolnice. Međutim uprava bolnice bez rješenja. Tvrde , u pitanju je bezopasan bolnički otpad, što je potvrdila i kontrola Federalne inspekcije zdravstva. Po procijeni, ovog otpada imaju i do 1.500 kilograma dnevno.

“U tom otpadu su se, istina je, nalazile neke stvari poput boca za infuziju, maske za lice, rukavice bez tragova krvi, pelene i slčne stvari, ali sve to skupa je bezopasni, klasični komunalni otpad, u više navrata obraćali smo se različitim institucijama za rješenje ovog problema, ali dosad je to sve bilo bezuspješno”, kazala je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar

Nadležni bez odgovora i na naše upite. Za to vrijeme aktivisti se pitaju dokad će bolnica biti opkoljena tonama smeća, jer brine činjenica da se ovaj otpad mjesecima nalazi u blizini bolnice i Medicinskog fakultet koji okuplja stotine mladih ljudi.

“Ako se taj problem ne riješi stvarat će se napetosti između ljudi, političara, ali gradska uprava je sama sebi dala šah mat, nisu pazili na razvoj komunalne infrastrukture, nego samo na podjelu novca i na kraju smo došli do uništavanja komunalne infrastrukture u Mostaru i Hercegovini”, kazao je Marin Bago, udruženje Mreža Naše društvo.

Podsjetimo, iz Inicijative jer nas se tiče traže zatvaranje i saniranje deponije “Uborak”, ali i njeno izmještanje na novu lokaciju. S druge strane, Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je zahtjev za produženje okolišne dozvole, a jedan od razloga je i nedozvoljeno odlaganje medicinskog otpada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad