Međunarodni dan bijelog štapa u Banjaluci: Rupe i primanja najveći problemi

Vijesti 15. okt 201916:42 > 17:46
N1

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se danas širom svijeta. Cilj je podići svijest u društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima. Iz Gradske organizacije slijepih Banjaluka traže povećanje lične invalidnine na 50% od najnižeg ličnog dohotka. Za ovaj cilj, kažu boriće se svim demokratskim sredstvima.

Uz pomoć bijelog štapa i navigacije na telefonu Saša Grbić godinama odlazi na posao u Centar za pomoć studentima sa posebnim potrebama na Banjalučkom univerzitetu.

“Najveći problem ovdje u Banjaluci su rupe na trotoarima i nedostatak zvučnih semafora. Rupa se može bijelim štapom naći pa zaobići, ali zvučni semafori su zaista veliki problem”, kazao je Saša Grbić iz Gradske organizacije slijepih i slabovidnih Banjaluka.

Saša je bio prvi student Banjalučkog univeriteta sa posebnim potrebama. Upisao je 1998. godine, a završio 2004. srpski jezik i književnost:

“Najviše je otac morao da čita knjige, jer tada softveri za skeniranje nisu bili tako moćni.”

Uz današnje tehnologije studiranje je dosta lakše, ali pronalazak posla nije. Saša je godinama čekao na zaposlenje, Radmila takođe.

U hotelu sa četiri zvjezdice sam radnik i jako sam zadovoljna, radim u vešeraju i kao higijeničarka”, rekla je Radmila Đukarić iz Gradske organizacije slijepih i slabovidnih Banjaluka.

Svakodnevne barijere na koje nailaze slijepe i slabovidne osobe su brojne, no najveći problem su minimalna primanja. Lična invalidnina iznosi 102 KM, a na osnovu korištenja tuđe njege i pomoći primaju od 80 do 170 KM u zavisnosti od kategorije invaliditeta. Traže da se zakonski reguliše da lična invalidnina iznosi 50% od najnižeg ličnog dohotka.

“Zavisno od situacije ako vidimo da ima pomaka i razumijevanja bićemo zadovoljni, ako ne pribjegavaćemo svim demokratskim metodama da se ostvare naša ljudska prava”, riječi su Miroslava Mandića, predsjednika Gradske organizacije slijepih i slabovidnih Banjaluka.

Statistike pokazuju da je u Bosni i Hercegovini oko 5.000 slijepih osoba, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu više od dvije milijarde ljudi ima probleme s vidom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad