Čampara za N1: Teško da ISIL-ovci mogu preći sve te granice i doći do BIH

Vijesti 15. okt 201917:54 > 18:08
N1

Gdje su odbjegli pripadnici ISIL-a i mogu li završiti na Balkanu tema je o kojoj se mnogo govori ovih dana u Bosni i Hercegovini. O tome, ali i drugim aktuelnim temama za N1 je govorio ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

“Ne treba stvarati paniku. Stvara se panika na osnovu nekih informacija koje se svaki dan mijenjaju. Naravno moramo biti budni, pratiti situaciju, razmjenjivati podatke. Mislim da ova ruta neće ići ka Balkanu, nego da će se više kretati prema Libiji ili Avganistanu. Vidjećemo, mi moramo biti budni, ne smijemo stvari prepuštati slučaju”, kazao je Čampara.

Optužbe da nema saradnje između policijskih i sigurnosnih struktura u BiH Čampara negira:

Mislim da to nije tačno. Ne znam zašto neko insistira na tome da nema saradnje među policijskim agencijama. Znam da je ima. Mi imamo takav sistem uspostavljen koji prati ustavnopravno uređenje. Imamo decentraliziranu polciijsku strukturu, ali sigurno da postoji saradnja. Posebno kod razmjene informacija postoji itekako dobra saradnja.”

Prihvatanje i procesuiranje bh. državljana sa stranih ratišta u nadležnosti je državnog ministarstva bezbjednosti i Tužilaštva BiH.

“Mi na nivou BiH imamo Ministarstvo sigurnosti i Tužiteljstvo koje je u ovim slučajevima nadležno. Ukoliko treba bilo kakva pomoć od strane drugih policijskih agencija naravno da će asistirati. Niko do sada nije tražio nikakvu saradnju”, rekao je Čampara.

Govorio je i o mogućnosti da pripadnici tzv. Islamske države, koji su uspjeli pobjeći nakon vojne intervencije Turske na tlu Sirije, dospiju u BiH zajedno sa migrantima:

“Uvijek postoji mogućnost da se iskoristi ta situacija, migrantska kriza. Iz tog razloga naravno da postoji pojačan oprez. Mislim da će policijske agencije i granične službe, gdje postoje spiskovi tih ljudi, raditi. Teško da mogu proći sve te granice i doći u BiH neprimijećeno i neopaženo, ali ne može niko garantovati 100%.”

VEZANE VIJESTI

Turski napad na kurdske vojnike, koji je diplomata Slobodan Šoja nazvao mogućim etničkim čišćenjem, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je podržao, Čampara je sličnog, skoro istog mišljenja:

“Bilo koji sukob, bilo koje ubijanje, bombardovanje jednostavno dođete u situaciju da žalite. Mislim da je (Izetbegović) podržao u smislu da se Turska neće miješati u teritorijalni integritet Sirije i da je podržao u smislu borbe protiv terorističkih organizacija koje stalno prijete i upadaju i na teritorij Turske. Imate oko 4.000.000 sirijskih izbjeglica koje se nalaze sada na teritoriju Republike Turske, oni su uložili za njihovo zbrinjavanje oko 40 milijardi dolara ili eura, potrebno je da se vrate na teritoriju Sirije”, kazao je Čampara, te dodao:

“Ukoliko je ta akcija usmjerena na borbu protiv terorista, na povratak sirijskih državljana na područje Sirije, ka stabilizaciji regiona i ukoliko je usmjerena u cilju smirivanja situacije naravno da mogu to podržati, ali u svakom slučaju žao mi je što već tri četiri godine imamo ogromne žrtve i strašna ubijanja na području Sirije.”

Prokomentarisao je i odluku da BiH ne podrži ulazak Kosova u Interpol:

“Po meni to nije dobro, zato što bi svi sigurno dobili određene benefite ukoliko bi i Kosovo ušlo u Interpol sa samog aspekta sigurnosti. Mi imamo problem da BiH uvijek bude kolateralna šteta odnosa između Srbije i Kosova. Stav je da pratimo stav EU i SAD-a, ali pratimo stav Srbije jer našu vanjsku politiku vodi Predsjedništvo, a u Predsjedništvu nemamo konsenzusa.”

Čampara smatra da bi promjena stava Bosne i Hercegovine o ulasku Kosova u Interpol uticala na takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad