Krešić za N1: Kriza ne prestaje, BiH može postati "hot spot" i imati probleme

Vijesti 23. okt 201917:49 > 18:06
N1

"Ova kriza ne prestaje. U narednih nekoliko dana će doživjeti svoj vrhunac za ovu godinu", kazao je za N1 Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Kada je riječ o migrantskoj krizi koja poprima sve veće dimenzije u BiH, Krešić je kazao:

“Danas je percipirano da je složena situacija i da je upravljanje ilegalnim migracijama na neki način teško i gotovo pa izmaklo kontroli, nešto na šta sam ukazivao zadnjih godinu dana. Potencirao sam ta pitanja i jako malo smo napravili da se ovakva situacija ne dogodi”, i dodao:

“Ako se vratimo unatrag par godina migrantski val 2015/16 je bio jedno kontrolirano puštanje migranata kroz zemlje Zapadnog Balkana. U jednom trenutku je ta ruta zvanično zatvorena i objavljeno je da ta ruta više ne postoji. Mislim da su za značajan dio tih ljudi procjene bile pogrešne. To je bila jedna vrsta migracija”.

Krešić je dodao da se radi o ozbiljnoj situaciji.

Ovo je jako ozbiljna situacija i duže vremena je takva. Mislim da neki pojedinačni prijedlozi ili prijedlozi da bi se izašlo u javnost neće donijeti neko rješenje. Ovu godinu smo propustili uraditi neke stvari kada je riječ o upravljanju migracijama. Ovo će ići po nekoj inerciji kao i do sada. Jedan problem je porozna granica od susjeda Srbije i Crne gore i drugi problem je jačanje vanjske granice EU prema Hrvatskoj“.

Istakao je da su ilegalne migracije dobra prilika za razvijanje kriminala.

Granična policija u posljednjih nekoliko godina nije primila nove pripadnike. Očigledno ćemo morati reagovati na cjelokupnu situaciju. Vijeće ministara će morati reagovati i dati kvalitetniji odgovor. Ovo je državni problem, nije problem niti jedna županije niti entiteta i sve će nas pogoditi. Mi u zadnje vrijeme imamo povećan broj ulazaka. ovdje se radi o ilegalnim migracijmama i to je ekstra dobra prilika za organizovani kriminal“.

Krešić ističe da će kriza tek doživjeti vrhunac.

Ova kriza ne prestaje. U narednih nekoliko dana će doživjeti svoj vrhunac za ovu godinu. Morali bismo ojačati granicu prema Srbiji, napraviti kvalitetniju komunikaciju sa susjedima i vidjeti u kojem smjeru sve ovo ide s obzirom da se sve teže napušta BiH. EU će ojačati svoju vanjsku granicu i mi ćemo postati “hot spot” i suočiti se sa jako velikim problemom“, kazao je i dodao:

“Mi smo sve vrijeme u pred-izbornom i post izbornom vremenu, pa smo uvukli priču oko migranata kao predizbornu priču i sada postizbornu”.

Dodao je da je jedan od problema i neformiranje novog saziva VM BiH.

“Jedan od problema u svemu je neformiranje novog saziva Vijeća ministara. Morati će napraviti kvalitetan program i uspsotaviti kvalitetniju komunikaciju na relaciji Vijeće ministara – entitetske vlade i doći do konsenzusa o upravljanju ilegalnim migracijama”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad