Aleksa Šantić se na Starom mostu susreo sa svojom Eminom (VIDEO)

Vijesti 26. okt 201914:56 > 15:23
Sarajevo Reborn

Zahvaljujući performansu SarajevoReborn istorijske ličnosti iz Sarajeva su se danas u Mostaru, na Starom mostu, susreli sa Aleksom Šantićem i Eminom.

#SarajevoReborn je segment projekta „Sunčana strana Federacije BiH 2019.“ u kojem mladi bh. glumci, kostimirani u istorijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, defiluju ulicama Sarajava kako bi po uzoru na svjetske metropole zabavili domaće i strane turiste i građane, te ih na interaktivan i maštovit način upoznali sa prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovili su Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev – bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga „Mlada Bosna“, koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Njih petero su se u Mostaru susreli sa čuvenim mostarskim pjesnikom Aleksom Šantićem (1868–1924) i Eminom kojoj je posvetio jednu od najljepših ljubavnih pjesama.

Zanimljivo je i da su za potrebe projekta #SarajevoReborn angažovani bh. kostimografi i krojači, koji su predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

Istovremeno, cijelu sedmicu, od 18 – 26.10.2019, ispod Starog mosta građani Mostara, domaći i strani turisti imaju priliku pogledati video “Dobrodošli na 26. Sarajevo Film Festival”, sa najzanimljivijim trenutcima sa prethodnih izdanja Festivala.

“Sunčana strana Federacije BiH 2019” je turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ulaz na sve projekcije i programske aktivnosti je besplatan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad