Karup-Druško: Kada će Čović provesti odluke Evropskog suda za ljudska prava

Vijesti 28. okt 201913:40 > 13:44
N1

Dženana Karup-Druško, novinarka i direktorica organizacije Tranzicijska pravda, za N1 je komentarisala odgodu sastanka delagacija HDZ-a i SDA, koja je bila najavljena za 28. oktobar, te aktuelnu političku klimu oko formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema spomenutog sastanka bile bi i izmjene Izbornog zakona, a Karup-Druško je kazala da promjene koje HDZ zahtjeva su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

“Po našem Ustavu, odluke Evropskog suda su iznad i one bi se morale prve provesti. Njihovo provođenje nije politička odluka, niti BiH ima mogućnost da ih implementira kad želi. Ako bi se implementirale odluke Ustavnog suda – to bi poništilo zahtjeve HDZ-a”, poručila je gošća N1.

Ona očekuje da će sud naredne sedmice presuditi u korist Irme Baralije za Mostar.

“Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, presuđeno je u korist građana. Određene odredbe iz BiH i Ustava BiH su diskrimintorne, a takve daju mogućnost predstavncima konstitutivnih naroda da se kandiduju. Onim ostalim, manjinama, ta prava su uskraćena. Na osnovu toga je i Evropski sud za ljudska prava donio odluke”, izjavila je.

Dženana Karup-Druško je podsjetila da je BiH ulaskom u Vijeće Evrope prihvatila sve odluke iz Konvencije o ljudskim pravima, te da Ustav mora uskladiti sa evropskim standardima.

“Bilo kakva priča o integracijama u osnovi ima vladavinu prava, a u osnovi vladavine prava je provođenje presuda”, pojasnila je.

Uspostava vlasti u BiH je prema njenom mišljenju u mat poziciji.

“Zahtjevi su jednostavni sa svih strana, ne radi se formiranju vlasti nego o zahtjevima koji određuju koncept i budućnost države. Dodik ne krije da želi da urušava državu i insititucije, što je i obećao, a da želi da jača entitet. Otvoreno šalje prijetnje o otcjepljenju”, kazala je.

“Imamo Čovića koji je u jednom trenutku pomenuo Herceg-Bosnu, pa mu je rečeno da nema govora o novim unutrašnjim podjelama. To sada rade na suptilniji način. Promjene koje HDZ nameće jeste jačanje konstitutivnosti Hrvata na području gdje su većina. Smanjuje prava Hrvatima koji žive na drugim prostorima. U Hercegovini živi 120.000 Hrvata, u drugim dijelovima BiH 200.000. Šta je sa Hrvatima koji ne podržavaju te promjene Izbornog zakona”, ispričala je gošća N1.

“Koncept partija u Sarajevu, imamo te neke probosanske, imamo SDA koja želi jedinstvenu BIH, DF”, kazala je.

Kompromis među strankama koje su se obavezale da formiraju vlast je neophodan, poručila je.

“Prvi put je političko Sarajevo u situaciji da uvjetuje nešto, a desilo se to da SDA i DF kažu – ako želite Vijeće ministara, opredjeljenje države su evropske i atlantske integracije”, navela je Karup-Druško.

Ona je podsjetila ranije da je HDZ deklarativno za euroatlantske integracije, ali da se malo toga vidi u praksi.

“Sada kada je Dragan Čović na novoj funkciji, kada će provesti odluke Suda za ljudska prava”, poručila je Karup-Druško.

Podsjećamo, Dragan Čović, predsjednik stranke HDZ BiH, od danas, 28. oktobra preuzeo je predsjedavanje Domom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad