HNS: Odluka Europskog suda potvrda je Odluke Ustavnog suda BiH iz 2010.

Vijesti 29. okt 201916:09 > 16:13
HNS

Iako nije iznenađujuća, presuda suda u Strasbourgu težak je udarac svima onima koji se opiru izmjenama Izbornog zakonodavstva i relativiziraju činjenicu da zbog odluka domaćih i međunarodnih sudova BiH ima krnji i kompromitiran Izborni zakon, navode iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

“Održavanje lokalnih izbora u Mostaru neodgodivi je politički prioritet. Izbori se moraju provesti u skladu s presudama međunarodnih i domaćih sudova koji su presudili protiv nepravilnosti unutar Izbornog zakona. Hrvatski narodni sabor (HNS) u potpunosti podržava odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, donesenu danas protiv države Bosne i Hercegovine, zbog neodržavanja izbora u Mostaru”, navode.

“Praktično, odluka Europskog suda za ljudska prava potvrda je Odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, ali i apelacije koju je ranije uputila Ustavnom sudu BiH Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, kojom bi se osporile odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH”, stoji u reakciji.

HNS poziva političke partnere na žurno postizanje dogovora o Izbornom zakonu, koji će obuhvatiti sve presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Izbornim zakonom mora se osigurati ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad