Čavić: Nema ništa od SNSD-ove tvrdnje o referendumu u RS

Vijesti 26. apr 201514:34 > 14:38
N1

Predsjednik Narodnog demokatskog pokreta (NDP) Dragan Čavić uvjeren je da referenduma, koji SNSD najavljuje za 2018. godinu, neće ni biti, a SNSD-ovu inicijativu o tome u potpunosti odbacuje.

“Ovo je jedna velika greška i nepromišljenost. Izmjena granica u BiH, nije lokalno pitanje, već svjetsko, političko pitanje. Živjeti u iluzijama da je moguće sprovesti ovu „dobronamjernu“ inicijativu i pri tom ne izazvati ozbiljne geopolitičke turbulencije je apsolutno neozbiljno”, upozorio je Čavić na pres-konferenciji u Trebinju.  

Pita ima li ova SNSD-ova inicijativa međunarodnu podršku.  

“Imaju li barem podršku Srbije? Ruske Federacije, SAD ili Evropske unije? Za ovakve inicijative mora da postoji unaprijed obezbijeđena međunarodna podrška. Ako toga nema, a ja sam ubijeđen da je nema, onda je to opasan eksperiment koji srpskom narodu može donijeti nepotreban konflikt”, upozorio je Čavić.  

Umjesto tvrdnji od refendumu, kazao je, vlast u RS treba uradi ono što od nje građani očekuju, a to je da donese zakone koji će rasteretiti privredu i povećati zaposlenost.  

Na Petom saboru SNSD-a, koji je održan jučer u Istočnom Sarajevu, usvojene su tri deklaracije, između ostalog i o statusu RS koja nosi naziv “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost”.  

Predsjednik stranke Milorad Dodik je rekao da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu s Ustavom, a to znači da se mnoge “otete nadležnosti” moraju vratiti, u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status.  

“Prijedlog će biti samostalna država i u tom pogledu želimo dijalog”, kazao je Dodik.