Održano ročište Ibri Ćufuroviću: Priznao da je bio u Siriji, ali ne da se borio

Vijesti 31. okt 201916:08 > 18:38
N1

Nadležni tvrde da ne znaju kada će doći do deportacije bh. državljana koji su se borili na strani ISIL-a iz Sirije. Nakon turske ofanzive situacija se zakomplikovala. Brojni zatvorenici su usljed napada pobjegli iz tamošnjih zatvora, neki poginuli. Sudbina desetina Bosanaca i Hercegovaca trenutno je nepoznata. Jučer je pred Sudom BiH održano ročište jednom od ranije deportovanih, Ibri Ćufuroviću. Priznao je da je bio u Siriji, no ne i da se borio.

Kada se dogovarao proces deportacije, Ministarstvo sigurnosti prvo je tražilo lica s potjernica. Njih devet. Procedura jednostavna, utvrđivanje identiteta na granici, predaja Tužilaštvu BiH, pritvor, procesuiranje. Sve se trebalo dogoditi 10. oktobra.

“Insistirano je još uz tih devet osoba za kojima su bile raspisane potjernice da prihvatimo jedno maloljetno dijete od tri godine čija je porodica stradala u nekom granatiranju, i otac i majka i braća i sestre i to dijete je ranjeno ima opekotine, a nehumani su uslovi dolje u tom centru, a djetetu je potreban medicinski tretman”, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Desetine majki čekaju povratak svoje djece i unučadi. Reporteri Birna razgovarali su s Senijom Muhamedagić. Njena kćerka je ranije pisala nadležnim. Spremna je na procesuiranje samo da se s djecom vrati u BiH:

“Mislili smo da će se to brže razvijati što se tiče i našeg Ministarstva sigurnosti i svega toga, ali evo do danas znači ništa nije. U tom pismu je sve, one su napisale šta traže i da su se pokajale, sve je rečeno. Ja ću biti najsretnija kada ih dočekam kada zagrlim svoju kćerku, zagrlim svoju unačad, ja nemam straha ni od koga.”

“Mnogo se priče vodilo o tome kakav tretman žene da imaju koje dođu ovdje pa smo konsultovali sudsku praksu nekoliko evropskih država, sjećam se te jedne presude koju smo čitali da je recimo jedna žena osuđena na preko četiri godine zatvora, bila je sa tim ljudima, pripadnicima ISILa, prala im, kuhala”, rekao je Mektić.

BiH je dobila novac nekoliko evropskih zemalja, među kojima milion eura Holandije, za proces resocijalizacije žena i djece po povratku. CNN je u jednom kampu nedavno zabilježio reakcije na smrt Al Baghdadija:

“Ne nismo tužni, doći će ih stotinu koji će ga zamijeniti.”

“Uz božiju volju zatočit ćemo vas jednog dana. Nemojte misliti da je kraj naše države.”

Kada je riječ o muškarcima, situacija je jasna. Od 2014. do danas osuđeno je 25 osoba na 47 godina zatvora zbog ratovanja u Siriji. U toku je postupak nedavno deportovanom Ibri Ćufuroviću.

“Imali smo neke naznake da bi on mogao čak biti zainteresovan da prizna krivicu, tu je bilo neko pitanje šta je s njegovom porodicom koja je i dalje u kampovima u Siriji, međutim do toga nije došlo, ni do povratka, a naravno ni do priznanja krivice. Ono što je njegova odbrana i što smo vidjeli jučer na ročištu je da on tvrdi da je boravio na području Sirije, ali da se nije borio, da nije ratovao, da je radio na pijaci, da je tamo otišao iz humanitarnih razloga”, kazao je Denis Džidić novinar Birna.

Uz procesuiranje, nadzor, resocijalizaciju – svi povratnici će morati proći i karantin kako bi se ustanovilo da li eventualno boluju od zaraznih bolesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad