U RS stigao putujući planetarijum, povećana zainteresovanost za prirodne nauke

Vijesti 04. nov 201916:09 > 19:13
N1

Dinamično kretanje zvijezda, planeta i kometa kao čitavog sunčevog sistema prikazano je danas na banjalučkom Prirodno matematičkom fakultetu. Na ovu visokoškolsku ustanovu stigao je mobilni planetarijum, nadležni kažu, zbog lakše edukacije i sa ciljem što veće promocije i popularizacije nauke.

Ulaskom u veliki crni balon na poluloptastom platnu vidjećete vasionu čija se slika emituje zahvaljujući projektoru u središtu sale. Mobilni planetarijum ima funkciju da edukuje osnovce, srednjoškolce i studente iz oblasti astronomije, geografije, prostornog planiranja i geodezije.

Sa zvijezdama, sazvježđima, mliječnim putem, nastankom crnih rupa učenici u svim gradovima Republike Srpske bolje će se upoznati kroz ovaj planetarijum. On će u narednom periodu gostovati u brojnim lokalnim zajednicama jer se pokazao kao najbolje sredstvo za popularizaciju astronomije. Cilj je predstaviti ga što većem broju mladih ljudi, kazali su na PMF-u.

Milan Popović sa PMF-a Banjaluka pokazuje nam kako izgleda mobilni planteratijum:

“Ovo sad konkretno je mliječni put, da ne kažem kumova slama kako se u narodu zove, to je ta vizuelna prezentacija. Ovo sada su prvi trenuci svemira nakon Big Banga.”

Za kupovinu planetarijuma Vlada Republike Srpske obezbijedila je 70.000 KM. Iz resornog ministarstva najavljuljuju da je ovo tek početak promovisanja prirodnih nauka.

“Ovaj planetarijum je važan prvenstveno zato što doprinosi promociji nauke, prvenstveno je važan za buduće studente PMF-a, ali i drugih fakulteta koji se bave prirodnim naukama”, rekao je Srđan Rajčević, ministar za za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Na PMF-u kažu da raste zaineteresovanost mladih ljudi za prirodne nauke, te da je ove godine broj studenata za 20% veći nego prošle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad