Švedska princeza i princ prošetali Sarajevom

Vijesti 06. nov 201916:18 > 16:19
Anadolija

Švedska princeza Victoria i princ Daniel, u društvu gradonačelnika Abdulaha Skake, prošetali su starim dijelom Sarajeva, posjetivši ovom prilikom Vijećnicu i Baščaršiju.

Švedska princeza i princ su jutros doputovali u posjetu Bosni i Hercegovini, te se sastali sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik su izrazili zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lovin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta. Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem, na kojem možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine princeza Victorija i princ Daniel prisustvovali su u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, plenarnoj sjednici konferencije “Pametni rast za novu klimatsku stvarnost”.

Tokom posjete upriličena je posjeta švedskoj IT kompaniji System Verification, kao i susret s djecom iz Banje Luke i Sarajeva koja učestvuju u radionici o pravljenju robota u prostorijama System Verifikation.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad