Dodik za N1 o četnicima i Draži Mihailoviću: Ostaviti istoriji

Vijesti 06. nov 201918:57 > 21:27
N1

Jelena Trivić iz PDP-a govorila je nedavno afirmativno o Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta iz II svjetskog rata. Milorad Dodik u Pressingu na N1 je također govorio o toj temi. Govorio je o opoziciji, ali i o Dodiku nakon Dodika. Komentarisao je i historijske teme.

“Draža Mihailović, ja sam dijete Kozare, vaspitan na toj vrsti priče i stradanja u Jasenovcu. I moje porodice i sa strane majke i strane oca. Pola komšija je okupljalo djecu da pričaju kako je to grozno. Jedan od njih je udaren čekićem i bačen u Savu, osvijestio se, isplivao i spasio. Ja sam na tome vaspitan na tom događaju”, kazao je.

“Nikada nisam mogao prihvatiti i negativan odnos sam imao prema tome da su četnici 1942. na Kozari ušli i borili se protiv partizana i da su zarobili zbir koje su predali ustašama, kasnije su bili poklani u Jasenovcu. S takvim četnicima koji su spremni da svoj narod gurnu pod nož ustašama, bio sam protiv”, dodao je.

“Što se tiče Draže Mihailovića i njegove uloge – za neke je vođa oslobodilačkog, za druge kvislinškog pokreta. Kao što je ovdje Handžar divizija ovdje bila za jedne jedno, za druge drugo. To su stvari koje su neraščišćene. U Hrvatskoj se veliča ustaški pokret, za dom spremni. Najbolje je to ostaviti istoriji”, naveo je Dodik.

Branislav Borenović iz PDP-a ga pozvao je da izađe pred narod sa istinom?

“Pred narod sa istinom izlazim na izbore, 16 godina Dodik pobjeđuje na izborima. On nije relevantan da mi određuje šta treba da radim. Ja odem na izbore i dobijem ih. Pobijedio sam ga sa 12 posto, to je 76.000 razlike”, poručio je.

Opozicionari su nedavno skinuli njegv i Vučićev poster?

“To je stajalo tamo dvije i pol godine. Drago mi je da ih je iznerviralo, pa uložili napore da to skinu. “

A da li je za Srpsku pravoslavnu crkvu važniji od drugih srpskih političara?

“Za mene je ponos, dio moga ostvarenja da jedna tako važna institucija vrednuje to što radim i daje mi nekoliko najvažnijih odlikovanja”, kazao je.

Da li ga Vučić favorizuje?

“Što bi mene Vučić favorizovao. Vodim nezavisnu politiku, zahvalan sam mu na svoj pomoći. Bio sam u Istočnom Sarajevu gdje je uplaćeno 500.000 eura, gradi se Trg u Istočnom Sarajevu, pozorište – za što je Srbija dala novac”, kazao je.

Patrijarh kaže da će RS biti dok je Dodika u Banjaluci

“Veoma sam počastvovan”, odgovorio je.

A Dodik nakon Dodika?

“Ja ću se u narednih 10 godina potruditi da dođe Dodik poslije mene.”

Sin ili neko drugi?

“U političkom i karakternom smislu.”

“Zahvalan sam patrijarhu, ali Republika Srpska je dosta čvršća nego što se to veže za jednog čovjeka. Njegova impresija je da radim kako mislim da je dobro me usrećuje, ali RS je konzistentna i trajna kategorija. Nisam za to da se vežu ličnosti, osim u operativnom smislu. RS će živjeti i poslije mene”, naveo je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad