"Mali Šengen" – Bosna i Hercegovina na čekanju

Vijesti 10. nov 201917:56 > 18:01
N1

Tri zemlje Zapadnog Balkana - Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija - postigle su dogovor o uspostavi tzv. malog Šengena, odnosno zone u kojoj će građani putovati s ličnim kartama, robe i usluge će brže prelaziti granicu zbog posebnog sistema rada.

Bosna i Hercegovina se zasada neće pridružiti ovom zapadnobalkanskom projektu jer, kako je poručio predsjedavajući Vijeća ministara, prvo o svemu treba raspraviti unutar bh. institucija i društva.

Dobili smo garancije od premijera Zaeva i Rame kao i predsjednika Vučića, s obzirom na naša pitanja da ova inicijativa ne predstavlja bilo kakav pokušaj substitucije evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je Denis Zvizdić.

Slično razmišlja i Crna Gora koja će procjenjivati efekte eventualnog priključivanja članstvu.

Svaka inicijativa do sada, koja se ticala ekonomske povezanosti našeg regiona, u Crnoj Gori je bila cijenjena kroz dva aspekta. Jedan je da li ona ubrzava naš put prema Evropskoj uniji. Sa druge strane svaka inicijativa je morala biti vrednovana, koje benefite donosi našim građanima i privredi Crne Gore“, istakla je Dragica Sekulić, ministrica za ekonomiju Crne Gore.

Neprisustvo Kosova na ovom skupu kritikovao je albanski premijer Edi Rama koji je upozorio da oni moraju biti tu, ali je također kritikovao i naziv “mali Šengen”.

Otvaranje granica između zemalja Balkana – to nije mini Šengen. Meni lično ne odgovara ovakva definicija, za mene koji sam visok 190 i nešto jer se nikada nisam osjećao kao ‘mini’ ili ‘mali’“, poručio je Rama.

Neki su optužili organizatore ovog susreta da se pravi neka nova Jugoslavija, ali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ima poruku i za njih:

Možda nama ovo i propadne, ali će ovo svakako biti budućnost. Ovdje nema nikakvih novih Jugoslavija, ovdje nema ničega, ovdje ima samo boljeg života za sve naše građane“.

Za domaćina sastanka ovo je gradnja neke nove budućnosti i nekog novog odnosa među susjedima u regionu.

Otvorili smo jednu incijativu ili akcionim planom koji zaista stvara drugačiji Balkan od onog kojeg poznajemo. Zamislite Srbiju, multietničku Sjevernu Makedoniju i Albaniju koje pozivaju ostale zemlje regiona da uradimo još više od onoga što radimo kroz Berlinski proces, kroz evropsku ekonomsku agendu i kroz naš proces pristupanja“, naglasio je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Sastanku u Draču u decembru bi, uz predstavnike regiona, trebao prisustvovati zasada budući potpredsjednik Evropske komisije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad