"Ne razumijem zašto Bošnjaci imaju u tom pogledu zastoje"

N1

Nema konsenzusa, ali ni stručne procjene šta bi mali Šengen značio građanima i privredi BiH. Svi su načelno saglasni - povećati protok roba i usluga ne može biti štetan, no i oprezni - može li formiranje i pristupanje malom Šengenu imati negativne poslijedice na BiH?

U Predsjedništvo BiH, najvišem organu koji se bavi spoljnom politikom u zemlji ni riječi o malom Šengenu. Član, Šefik Džaferović poručuje može, ali pod pokroviteljstvom EU.

“Bilo šta da se dogodi to ne može biti nikakva politička asocijacija, niti može poprimiti neki institucijalni karakter, to može biti samo nešto što može biti u funkciji građana ovih šest zemalja”, kazao je Džaferović.

“Ne razumijem zašto Bošnjaci imaju u tom pogledu zastoje, mislim da je neminovno da se mi tome u nekom periodu pridružimo što prije to bolje. Mada koliko ja razumijem i sada građani prelaze sa ličnom kartom, ali ovdje se radi o protoku roba koji mnogo košta privrednike sa svih strana, i to mora da se ubrza”, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Oprezan je na sastanku u Ohridu bio prvi čovjek Savjeta ministara Denis Zvizdić. Između ostalog je poručio da mu brisanje granica nije logično u regionu u kome one nisu ni definisane.

“Ja sam često govorio da je to CEFTA Plus i bolje bi bilo da se u startu krenulo sa takvom inicijativom jer posebno u BiH ima određenih rezervi šta je to mali Šengen i da li iza slobodne trgovine ima i nekih drugih detalja”, smatra Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Vanjsko trgovinske komore o ovom pitanju razgovaraće sa privrednicima, ali tek kada se institucije BiH zauzmu stav. Načelno smatraju da bi pojednostavljenje procedura bilo dobro za privrednike.

“Kada se govori o tzv. malom Šengenu, radilo bi se o prelasku preko granice uz mnogo više olakšica. Bili bi priznati određeni dokumenti, certifikati, deklaracije itd. pri čemu bi se znatno smanjilo stajanje, čekanje na granicama. Time bi se postigla brzina u poslovanju i uštede za bh. privrednike”, kazao je Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH.

Na koncu svi su saglasni povećan protok roba i usluga sam po sebi ne može biti štetan.

“Sasvim je izvjesno da je ova ideja oko mini Šengena jako interesantna. Otvara prostor zemljama iz ove regije da slobodnijim, efikasnijim protokom roba, usluga i ljudi jačaju ekonomije”, riječi su Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a.

Mali Šengen bi ukoliko zaživi za građane zemalja regije značio prelazak granice samo uz ličnu kartu, priznavanje diploma, te lakše zapošljavanje.

Nema konsenzusa ni među zemljama koje bi trebale činiti ovu svojevrsnu uniju. Političari sa Kosova su poručili da su protiv ovakve vrste udruživanja dok su BiH i Crna Gora još uvijek neodlučne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad