"Mali Schengen je prevara"

Vijesti 12. nov 201910:26 > 10:33
N1

Hrvatska stranka BiH apolutno i odlučno odbija poziv potpisnika "takozvanog malog Schengena da se BiH priključi toj novostvorenoj asocijaciji država", piše u saopćenju te stranke.

“Hrvatska stranka BiH poziva sve hrvatske stranke u BiH, zastupnike i dužnosnike u strukturama vlasti da se jednako tako pozivajući se na pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda da slobodno odlučuje o svom političkom položaju, društvenom, ekonomskom i kulturnom razvitku suprotstave tobože dobronamjernom i dobrobitnom pozivu kojem se u Ohridu odazvao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić”, kažu iz HS BiH te dodaju:

“Ovo utoliko prije što oni koji se pozivaju na svoj hrvatski politički legitimitet šute, jer su se stavili u službu politike koja umjesto euroatlanskih BiH želi u krug euroazijskih asocijacija”.

Kako ističu u saopćenju, pod benignim schengenskim nazivom krije se zapravo začetni oblik novog saveza država kojim bi bila obuhvaćena sva albanska, bošnjačka i srpska populacija sa područja Zapadnog Balkana i u kojem bi oni imali dominantnu i odlučujuću ulogu, dok bi Hrvati, kako navode, bili svedeni na marginalnu etničku skupinu bez ikakvih mogućnosti da odlučuju o sebi, svojim pravima, interesima i potrebama.

“Naš pristanak da BiH uđe u takav savez bila bi naša povijesna greška i završni čin u našem nestajanju sa ovih prostora, jer u takav savez se lako može ući, ali izaći nikako, baš kao što bi to bilo da je BiH prihvatila svojedobno potpisani sporazum Filipović / Zulfikarpašić- Milošević. Izlazak bi nam onemogućili oni koji nam danas priječe ulazak u NATO”, navode iz HS BiH.

“Naš hrvatski put jeste put BiH u NATO i EU. Mi trebamo ulaziti samo u saveze sa državama koje su zasnovane na vladavini prava i istinskoj demokraciji, a ne u savez sa duboko korumpiranim državama i autoritarnim režimima, što tkz.mali Schengen jeste.
To može biti Zvizdićev, kao svojedobno Filipović/Zulfikarpašićev izbor, ali naš, hrvatski, nikako”, navode u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad