Rektorat i KCUS postigli dogovor o ponovnom pokretanju nastave

Vijesti 12. nov 201919:20 > 19:28
Vlada KS

Ponovno pokretanje nastava na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Prirodno matematičkom fakultetu najavljeno je za ponedjeljak 18. novembar. To je dogovor sa današnjeg sastanka predstavnika Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, delegacija svih fakulteta medicinske grupacije, Sindikata i studenata , a koje je organiziralo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS i ministrica Zineta Bogunić, saopćeno je iz Vlade KS.

Rezultat današnjih sastanka je za petak najavljeno potpisivanje obavezujućeg ugovora između Rektorata i KCUS kao nastavne baze za medicinske fakultete o međusobnim pravima i obavezama. Upravo je nedostatak ovih ugovora bio povod prekida nastave na fakultetima medicinske grupacije.

“Iza nas je važan sastanak. Složili smo se o nužnosti potpisivanja ugovor gdje će Klinički centar nastaviti da pruža nastavu za fakultete medicinske grupacije. Mi smo nastavu morali prekinuti jer nismo imali ugovore za rad sa ovim fakultetima. Takvo stanje nas je uvelo u protuzakoniti rad gdje bi svaka inspekcija zbog takvih okolnosti mogla kazniti uposlene”, istakla je direktorica KCUS Sebija Izetbegović naglašavajući da ugovor mora biti bilateralan, a pravnici i ekonomsiti razmotriti će sve njegove aspekte.

Istaknuto je da, nažalost, integracija Univerziteta još nije završena. Upravo to i genereira veliki broj otvorenih pitanja i problema što se prelama preko leđa i studenata i profesora.

Prema najavama rektora Univerziteta  Rifeta Škrijelja, sveobuhvata nacrt ugovora će se u dogovorenim rokovima proslijediti Kliničkom centru.

“Za izradu ovih ugovora biće nam neohodni ulazni podaci sa Kliničkog centra i fakulteta medicinske grupacije kako bi se mogla izraditi barem okvirna specifikacija troškova. Rektorat čeka da se izvrši pravna integracija. To se nije još dogodilo što mene kao rektora limitira u donošenju odluka u ime svih organizacionih jedinica”, istakao je rektor Škrijelj ističuči da se nažalost prvo uradilia finansijaka a ne i pravna integracija.

Ocjenjujući sastanak vrlo produktivnim, dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga je izrazila je zadovoljstvo što je prepoznato ogromno opterećenje preko norme ovog fakulteta. 

“Što se tiče nekliničke nastave, koja je takođe bila zaustavljana, mi ćemo potpisati kao i uvijek do sada posebne ugovore između fakulteta medicinske grupacije i Medicinskog fakulteta što će obezbijediti održavanje dalje nastave”, poručila je Čavaljuga.

Podsjećamo, studentima Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu početkom mjeseca je prekinuto izvođenje nastave iz kliničkih predmeta na Kliničkom centru u Sarajevu. Ovu odluku donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, čiji profesori izvode nastavu, a ujedno rade u Kliničkom centru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad