Brkić za N1: Tražimo da aktuelno Vijeće ministara usvoji ANP

Vijesti 14. nov 201919:26 > 19:30
N1

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova, presjednik Komisije za NATO integracije i međunarodni sekretar HDZ-a za N1 je kazao da HDZ insistira da se ANP stavi na dnevni red sjednice Vijeća ministara, te da je to posljednja stranka kojoj treba prigovarati jer je najviše učinila za euroatlantski put BiH u proteklom periodu.

“Mi pokušavamo približiti isključive stavove. HDZ inzistira da se ANP stavi na dnevni red Vijeća ministara. Dužnosnici HDZ-a su u proteklom periodu najviše zaslužni za euroatlantski put BiH”, kazao je u Danu uživo na N1.

On je kazao da HDZ insistira na provedbi zakona i ranijih odluka.

“S tim što tražimo da Vijeće ministara koje je sad u mandatu usvoji nacionalni program, jer pitanje vladavine prava treba vrijediti danas i za svakoga, a ne pro futuro”, rekao je.

Povjerenstvo za NATO integracijski proces je sukladno zaključku Vijeća ministara iz 11 mjeseca 2018. godine, kada je dostavljen prvi nacrt ANP-a, rekao je Brkić između ostalog za N1.

“Vijeće ministara je i prije ministarskog sastanka NATO-a vidjelo nacrt ANP-a i tražili su dodatne sugestije. Neke institucije su to ispoštovale. Unutar povjerenstva smo dostavili Vijeću ministara, a u cijelom procesu izrade prvog nacionalnog plana sudjelovali su ministri iz reda srpskog naroda, i to vrlo aktivno”, kazao je.

Poručio je kako je aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u dio koalicijskog dogovora ovog saziva Vijeća ministara.

“Nakon poziva Sjevernoatlantskog vijeća krenulo se u korištenje ANP-a kao uvjeta za uspostavu vlasti. Predsjedatelj Vijeća ministara je rekao da bi sve bilo lakše prije 15 ili 16 mjeseci”, naveo je Brkić.

Rekao je kako insistira i na tome da se ANP odmah uvrsti na sjednicu Vijeća ministara BiH – i da to ne treba biti uslov za formiranje novog saziva Vijeća ministara.

Poručio je i to kako će učiniti sve da se stvori ambijent za formiranje Vijeća ministara, a kako to planira uraditi kada su stavovi SNSD-a i SDA suprotni? Ubijediti SDA da promijeni mišljenje ili SNSD da promijeni mišljenje?

“I to je jedan od modaliteta”, rekao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad