Održana komemoracija Mladenu Mariću: Novinar koji se suprotstavljao moćnima

Vijesti 18. nov 201913:00 > 13:02
Anadolija

U zgradi RTV Doma u Sarajevu danas je održana komemoracija poznatom bh. novinaru Mladenu Mariću, koji je preminuo u petak, javlja Anadolija.

Komemoraciji su prisustvovali brojni uposlenici javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine, Radio-televizije Federacije BiH, Marićeve kolege, prijatelji i članovi porodice.

Marić je rođen 1960. godine i gotovo svoj cijeli radni vijek proveo je na FTV-u, odnosno na bivšoj TVSA, kasnije RTVBiH. Iako je godinama radio na različitim temama, njegov rad će ostati prepoznatljiv po vanjskopolitičkoj emisiji “Paralele”.

Nedavno sam spomenuo da je iščekivao 700 emisiju ‘Paralela’. Emisiju koju je živio i volio, koju je radio u ime ugnjetavanih i malih, i svojim perom stajao iza njihove tegobe i boli“, podsjetio je urednik informativnog programa Federalne televizije Željko Tica.

Mirza Huskić, urednik Redakcije vanjske politike, poručio je da je Marić u svojim emisijama bio na strani “malih i obespravljenih”.

Kako je kazao, jutros je njegova redakcija dobila poziv od gledaoca iz Tuzle koji ih je, kako je kazao, zamolio da “ostave tračak slobode u pristupu i obradi događaja”.

Generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić poručio je da je Marić je bio prava televiizijska zvijezda, koji je uvijek imao svoje ideje koje je provodio do kraja.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Mladen Marić je bio i novinar i umjetnik i političar, čovjek s kuražem i odmjerenim stavovima. Nekad vrlo prkosan, hrabar, prava televizijska zvijezda. Ne treba zaboraviti važne stvari, a to je to što je Mladen Marić učinio u formiranju ovog društva, u televiziji, svojim stajalištima, nastupima, šarmantnošću i često vrlo genijalnom i hrabrom idejom. Zato ne bi trebalo zaboraviti na stvari na koje je Mladen uticao svojim radom i svojim životom“, poručio je Šabić.

Borka Rudić je ispred Udruženja BH novinari kazala da nas je za Marića bila karakteristična njegova osobenost da se suprotstavlja moćnima.

Kada ispred sebe imate ujedinjene sve sile svijeta i onda vi kao jedan mali novinar, iz jedne male države i televizije imate hrabrost da kažete ono što vidite svojim očima, što čujete i saznate kao radoznao čovjek i radoznao novinar. To je bila Mladenova osebujnost, da se suprotstavi moćnima, i to je bilo ono hrabro novinarstvo kojeg, bojim se, više nema ili polako izumire, a mi dopuštamo da takvo novinarstvo izumire“, poručila je Rudić.

Istakla je da kod Marića nije bilo oportunizma niti je bilo autoriteta kojem on nije mogao sa svojim argumentima, koje je skupio i istražio, reći sve u lice.

“Bojim se da nema više toliko novinara koji su spremni drugima reći sve u lice. To nam treba. Možda ćemo kroz sjećanje na Mladena uspjeti da kod mladih generacija probudimo takvu vrstu radoznalosti, hrabrosti i osebujnosti. Zato bih voljela da čuvamo uspomene na takve ljude, ne zato da bismo žalili za prošlim vremenima već ostavili prostor za nove generacije koje dolaze. Mladen je napravio dobar temelj”, kazala je Rudić.

Mladen Marić bit će danas sahranjen na groblju Vlakovo, u 14 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad