Evropski sud odbio aplikaciju štediša iz BiH: Nisu iskorišteni domaći mehanizmi

N1

Evropski sud za ljudska prava odbio je razmatrati aplikaciju štediša Ljubljanske banke protiv Slovenije i Bosne i Hercegovine čime je pravna bitka za povrat novca štedišama privedena kraju. Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša procjenjuju kako je odlukom obuhvaćeno preko 6.000 vlasnika računa, čija vrijednost štednje s kamatama iznosi 30 miliona evra.

Iz suda u Strazburu kratko, nisu iskorišteni svi domaći mehanizmi. Aplikacija štediša Ljubljanske banke neće biti razmatrana.

“Sud nalazi da domaći pravni lijekovi nisu iscrpljeni u skladu sa članom 35. paragraf 1 Koncencije. Zato što aplikanti nisu riješili ovo pitanje pred nadležnim domaćim tijelima”, stoji u odluci Evropskog suda za ljudska prava.

Pitanje stare devizne štednje trebalo je riješiti pred sudovima u Sloveniji. Mnoge štediše nisu imale novac za angažman slovenačkih advokata, no ni oni koji su imali advokate nisu bolje prošli.

“Prvostepena presuda je odbijena pod tvrdnjom da su pare u BiH, Vrhovni sud je odbio razmatrati reviziju, rekao je da po njihovom zakonu on nije nadležan da to radi. Ustavni sud je odbio žalbu štediše- rekao je o vašoj aplikaciji se nije oglasio Ustavni sud”, ističe Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša.

U Slovenačkoj ambasadi u Sarajevu bez komentara na odluku suda. Kažu nisu je zaprimili. Poručuju da privode kraju implemetaciju ranije presude, presude u slučaju Ališić.

“Do kraja jula 2019. Fond Republike Slovenije za nasljedstvo je na osnovu presude u predmetu Ališić štedišama filijale Ljubljanske banke u Sarajevu isplatio 135,3 miliona evra, a štedišama zagrebačke filijale 164,8 miliona evra”, navode iz Ambasade Slovenije u BiH.

Iako je bila tužena, Bosna i Hercegovina nije zvanično ni obavještena o aplikaciji štediša. Zastupnik Savjeta ministara BiH pri Sudu u Strazburu poručuje kako pravnog lijeka na posljednju odluku ima, samo ukoliko nisu propušteni rokovi u Sloveniji.

“Ukoliko oni budu imali mogućnosti da dalje vode pravne postupke pred sudovima u Sloveniji oni će tek onda po iscrpljivanju niza pravnih lijekova, zaključno sa Ustavnim sudom Republike Slovenije, tek nakon toga imati mogućnost da se ponovo obrate Evropskom sudu za ljudska prava”, pojašnjava Belma Skalonjić, zastupnik Savjeta ministara pred Sudom u Strazburu.

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša procjenjuju da je vrijednost tužbe dosegla 30 miliona evra, što uključuje kamate. A da je ovom odlukom oštećeno više od šest hiljada štediša Ljubljanske Banke. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad