Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke NSRS o samoopredjeljenju, referendumu…

Vijesti 20. nov 201911:37 > 11:39
N1

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenut će pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodna skupština RS-a u vezi s "Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS", saznaje Fena.

Entitetski parlament je 12. novembra, nakon maratonske sjednice usvojio zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Za ove zaključke glasala su 53 poslanika vladajuće većine, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.

Usvojeno je 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, “u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma”.

“U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu”, navodi se u zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.

Nakon što bošnjački klub pokrene veto, zaključci će biti predmet usaglašavanja u Vijeću naroda i Zajedničkoj komisiji, a ako ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad