Banjalučani iz Nepala: Dobro smo, situacija je komplikovana

Vijesti 28. apr 201522:18 > 22:24
Reuters

Iako o tome nije bilo vijesti niti izvještavanja, i Bosna i Hercegovina ima svoje državljane koji borave u Nepalu za vrijeme zemljotresa koji je odnio više od 5.000 života.

Nakon četiri dana, Marko Kremenović i Petar Pećanac javili su se iz ove azijske zemlje, poručivši porodici, sugrađanima i zemljacima da su dobro i na sigurnom, te da u višestrukim zemljotresima nisu povrijeđeni.

Situacija je jako komplikovana za jedan dan nas je pogodilo oko 26 zemljotresa, na sreću ja i moj tim smo ok. Trenutno smo na 4.000 metara i ostajemo nekih dan-dva dok vidimo postoji li mogućnost da uopšte dođemo do kampa. Na žalost u kampu je juče poginulo preko 30 ljudi, u glavnom gradu preko 3.000. Dosta ljudi se vraća nazad ali naš plan je da nema vraćanja dok se ne popnemo”, poručio je Kremenković putem društvene mreže Facebook.

Pećanac je s druge strane u Nepalu predvodio jednu veliku grupu alpinista, također je ostao neozlijeđen poručivši da je dobro, kao i njegova grupa koja se zaputila na pješačenje dugo 4.200 metara.

Također, Petar Pećanac je prvi alpinista iz BiH koji je osvojio Mt. Everest 2007. godine. Tada je predvodio desetočlanu ekspediciju koja se iz Beograda uputila prema Katmanduu u pohodu na najviši vrh svijeta.