Oštre kritike iz RS na račun Šarovića, Mektića i Borenovića

Vijesti 21. nov 201916:30 > 16:37
N1

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da u dokumentu Program reformi u Bosni i Hercegovini piše da će se morati donositi nove odluke, a to znači učešće Republike Srpske u odlučivanju da li će Bosna i Hercegovina pristupiti NATO savezu ili nekom drugom vojnom savezu.

“Ono što je veoma bitno u dokumentu, što mnogi predstavnici opozicije i zlonamjerni pojedinci pokušavaju da izokrenu, jeste da prvi put imamo manevarski prostor i dvostruko odlučivanje, i u parlamentu BiH i u Predsjedništvu BiH. I u jednom i u drugom slučaju RS ima potencijal da odluči da li će BiH u NATO”, rekao je Stevandić danas novinarima u Banjaluci.

On kaže da su svi koalicioni partneri SNSD-a informisani o navedenom dokumentu, koje je potpisalo Predsjedništvo BiH.

“Sada je sve drugačije, jer u Domu naroda parlamenta BiH, ukoliko se bude glasalo o pristupanju NATO-u imamo entitetsko glasanje. Ono što je najvažnije, odluka o pristupanju NATO-u mora biti odluka Predsjedništva BiH i donosi se konsenzusom. Ukoliko preglasaju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, on pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa i saziva Narodnu skupštinu RS i to pitanje se stavlja van snage”, pojasnio je Stevandić.

Delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić istakla je da je potpisivanje Programa reformi BiH omogućilo da se godinu dana nakon izbora konstituiše vlast na nivou BiH, u skladu sa izbornim rezultatom, i pokrene ekonomski, socijalni i svaki drugi napredak u zemlji koju čeka mnogo posla. 

Majkić smatra da je potpisivanje Programa reformi BiH dovelo do “potpune agonije u redovima opozicije u Republici Srpskoj koja je namjeravala nelegalno držati vlast u tehničkom mandatu na nivou BiH za duži vremenski period”.

Majkić je rekla Srni da iznenađuju komentari opozicionih lidera SDS-a i PDP-a o samom dokumentu Program reformi BiH, iako ga niko od njih nije vidio niti pročitao, ali su ga “shvatili kao dobar način za napad na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sam SNSD”.

Majkić kaže da su Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić, takmičeći se u nabrajanju “mana” potpisanog dokumenta, koji nisu ni pročitali, i naročito osuda SNSD-a i Milorada Dodika, “istrajali u svojim izjavama kojima su otvoreno pokazali spremnost da Republiku Srpsku i BiH uvedu u NATO, što je činio Mektić, odnosno da usvajanje ANP-a nije za njih nikakav problem, što je govorio Borenović”.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je da način na koji opozicija u RS tumači Program reformi BiH predstavlja primjer politikantstva koji se temelji “na jednoj vrsti histerije zbog gubitka funkcija na nivou BiH”. 

Stevandić je rekao Srni da se “opozicione stranke više interesuju za politička razračunavanja u Republici Srpskoj, a manje za suštinu”.

On je rekao da je do 2017. godine Republika Srpska po zakonima i svim drugim aktima bila usmjerena ka NATO-u, dok je od 2017. usmjerena ka vojnoj neutralnosti u skladu sa dokumentima Narodne skupštine Republike Srpske. A, BiH je, dodao je on, Zakonom o odbrani bila potpuno usmjerena ka NATO-u.

Stevandić je naveo da je prije nekoliko dana u dokumentu Predsjedništva BiH napisano da se moraju donositi nove odluke.

“Ako se moraju donositi nove odluke, a to je prvi put da u BiH imamo takvu postavku, što je velika zasluga i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, to znači da sve prethodne odluke nisu toliko relevantne, koliko se na njih poziva javnost u Federaciji BiH /FBiH/”, rekao je Stevandić.

Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović izjavio je Srni da su bez argumenata tvrdnje i napadi predstavnika opozicionih partija da je usvajanjem Programa reformi BiH otvoren put BiH u NATO članstvo. 

“Opozicija je frustrirana i dugo vremena koristi dvoličnu politiku – jedna je za javnost u Republici Srpskoj i BiH, a drugo je želja da zadrže pozicije u Savjetu ministara i institucijama BiH u tehničkom mandatu”, rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, svi napadi i žalopojke koje upućuju nakon odluke Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara zasnovane su na ovim ciljevima, bez argumenata.

On je napomenuo da je apsolutno neosnovano prejudiciranje i bilo kakva druga priča o članstvu u NATO-u.

Ambasadori zemalja Kvinte naglasili su da Program reformi ne mijenja status MAP-a, a ruski ambasador u BiH Petar Ivancov da taj program nije povezan sa integracijom BiH u NATO.

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je danas povodom imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara da će RS u toj instituciji imati svoje ministre koji će raditi u ime Republike i znati ustavne nadležnosti.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da će ti ljudi znati koliki je značaj koordinacije između različitih nivoa vlasti i da se kredibilno pregovara sa međunarodnim finansijskim organizacijama i pokrenu određeni projekti.

“Oni će znati da se ništa ne smije blokirati na štetu RS kao što je radila protekla garnitura ministara iz RS u Savjetu ministara”, navela je Cvijanović.

Predsjedništvo BiH donijelo je 19. novembra na vanrednoj sjednici odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvojilo Program reformi BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad