Pejanović: Od tada BiH ulazi u savremenu istoriju naroda u Evropi

Vijesti 22. nov 201915:34 > 15:39
FENA/Jasmin Hasečić

Tribina „Od ZAVNOBiH-a do Dejtona ka Briselu“ održana je pred obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Tim povodom je uvodničar, akademik prof. dr. Mirko Pejanović, podsjetio na događaje iz moderne historije BiH, na zasjedanja ZAVNOBiH-a i njihov značaj za obnovu, uspostavu i razvoj državnosti BiH.

Na prvo zasjedanje, održano u Mrkonjić Gradu 25. i 26. novembra 1943. godine, došlo je 247 delegata iz svih regija BiH, svih društvenih slojeva i svih naroda. Prema analizama nekih sociologa, nikad više radnika i zemljoradnika nije prisustvovalo zasjedanju tako važnog predstavničkog tijela, napominje Pejanović.

Došli su borbeni antifašisti i odlučili da BiH utemelji njenu državnost, u vidu federalne državne jedinice, u okviru Demokratske Federativne Jugoslavije koja je za tri-četiri dana formirana odlukama drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

“Od tada je BiH svoja država, država svojih građana i ravnopravnih naroda, u kojoj će, kako je rečeno u Rezoluciji, glavnom dokumentu, biti osigurana ravnopravnost Srba, Hrvata i muslimana, odnosno Bošnjaka i, što je najvažnije, BiH je postala ravnopravna federalna jedinica unutar demokratske Jugoslavije. Od tada, BiH ulazi u savremenu istoriju, ne samo njenu, već i naroda u Evropi, kao jedna od demokratskih država”, kazao je Pejanović.

U ljeto 1944. je održano i drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, kada se donose važne odluke za izgradnju i ustrojstvo državne strukture federalne Bosne, napominje on. Primjerice, ZAVNOBiH prerasta iz opšteg političkog predstavništva naroda u skupštinu kao zakonodavno i izvršno tijelo istovremeno, usvaja se odluka o ustrojstvu i organizaciji narodno-oslobodilačkih odbora kao mreže i ustrojstva lokalne vlasti te je doneseno niz drugih odluka od kojih je posebno važna Deklaracija o pravima građana BiH, koja svjedoči o razvijenoj misli o ustrojstvu moderne demokratije i države.

“Postoji kontinuitet u izgradnji državnosti BiH, ona u 40 godina socilajlističkog perioda postiže visok stepen razvoja – milion zaposlenih, hiljadu novih škola, tri nova univerziteta, itd. Slijedi uspješan prelazak na višepartijski sistem, referendum koji oblikuje volju građana, međunarodno priznanje, rušenje, pa i odbrana devedesetih godina proteklog stoljeća”, kazao je akademik Pejanović.

On je, kaže, uvijek vjerovao da će BiH ostvariti suverenost, mir, da će se odbraniti i egzistirati kao slobodna, evropska država.

Tribinu “Od ZAVNOBiH- a do Dejtona ka Briselu” organiziralo je Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad