Kako su građani Sarajeva doživjeli današnje zemljotrese (VIDEO)

Vijesti 26. nov 201914:44 > 15:04
N1

Bosnu i Hercegovinu je jutros zatreslo nekoliko zemljotresa, što je izazvalo strah kod stanovništva. Također, u nekoliko gradova je otkazana i nastava usljed nastale materijalne štete u školama.

Stanovnici glavnog grada BiH su kazali kako su se uplašili te da je ovo jači zemljotres otkako pamte podrhtavanje tla.

Dobro se treslo, ali nisam se uplašio, došlo mi je to kao normalno. Osjetio sam i ovaj danas. Bio sam u robnoj kući kad su se počele tresti rafe, ali vidio sam da to nije tako strašno. I danas podrhtava malo zemlja, ali zemlja čini svoje”, rekao nam je jedan Sarajlija.

“Koga neće biti strah. Puno me strah zemljotresa, i mene i djecu”, kazala nam je jedna stanovnica Sarajeva.

Također, jedna stanovnica je izjavila za N1 kako je prvo mislila da sanja, ali da nakon što je vidjela da se ormar u spavaćoj sobi tresao, probudila je supruga. Kaže kako nije znala gdje će se sakriti, da li pod stol ili pod štok.

Zemljotres me probudio i onda ovaj drugi oko 10 što je bio. Izašla sam i ne mogu da se vratim. Bilo me je strah“, kazala je Sarajka.

Bio sam u kupovini i mislio sam da sam stao na najlon, ali onda mi je došlo loše u glavi i trčao sam pod štok. Kažu da kad se ruši zgrada, ruši se pod štokovima najmanje. Osjetio sam jak zemljotres, počeli smo svi sa sprata da bježimo”, izjavio je stanovnik Sarajeva.

No, nisu sve Sarajlije uplašene.

Ne, nisam uplašena. Sve što treba da se desi, desit će se“, kazala nam je jedna Sarajka.

Istog je mišljenja i drugi.

Uvijek se mogu očekivati zemljotresi u cijelom prostoru Dinarida gdje i mi živimo, pa tako i u Albaniji. To je pomjeranje tektonskih ploča, dešava se tako da ovo nije neočekivano za one koji su upućeni u ta dešavanja“, kazao nam je.

Nije me strah zato što o zemljotresima znam nešto više, ali nije bilo ugodno. Žalosno što u Albaniji ima mrtvih. Ovaj zadnji zemljotres u Sarajevu je sa epicentrom nešto južnije od Nevesinja i oni ukazuju da sei pak zemlja kreće, a vjerovatno je to doprinos sviju nas koji ne poštujemo prirodu, jer mi uzrokujemo puno promjena u tom pogledu“, istakao je Sarajlija za N1.

Jedna starija gospođa nam je kazala kako je jutrošnji zemljotres bio jači otkako ona pamti, te da je krenula da se sakrije pod štok.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad