Haljevac za N1: Tužilaštvo ustanovilo da su stare slike iz Pazarića

Vijesti 26. nov 201919:17 > 19:26
N1

Sulejman Memo Haljevac, akademski slikar i uposlenik Zavoda u Pazariću za N1 je kazao da je potez Sabine Ćudić u Parlamentu FBiH bio populistički, kada je objavila potresne fotografije štićenika Zavoda. On je rekao da one nisu nastale onda kada je ona kazala, te je istakao kako će istraga koja je pokrenuta to i pokazati.

Akademski slikar i uposlenik u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Sulejman Memo Haljevac ranije je na FB profilu žestoko prozvao političarku Naše stranke Sabinu Ćudić.

“Daj nam, brižna Sabina, info ko ti je poslao snimke da javnost vidi te bolesne umove i, molim te, malo obiđi ovu djecu i konkretno im pomozi bez POPULIZMA. Budi humana i dokaži da slike držiš samo 24 sata”, napisao je Haljevac na svom Facebook profilu.

Tokom gostovanja na N1 je istakao prvo da Ćudić nikada nije posjetila Zavod.

“Došla je tri dana ispred Paralamenta, da obiđe Pazarić i vidi u kakvom je stanju. Tu je provela jedno dva sata, nije rekla da ima slike i da postoje. Sačekala je politički potez da bude Dan djeteta, a onda je pokazala tako morbidne, tako fašističke i tako zločinačke situacije, da neko normalan to može držati u telefonu. Da je bila brižna prema djeci, prvo je trebala otići u Tužilaštvo i neka onda sutra radi politički populizam kako hoće. Danas je Tužilaštvo ustanovilo da su to mnogo stare slike”, istakao je Haljevac za N1.

“Uvaženi direktor Redžet Salić, kojeg su smijenili, četiri mjeseca dan-noć govori o nečasnim radnjama. Od jednom brižna Sabina vadi fotografije. Ona je od jednom njih pokazala“, kazao je.

Ćudić kaže da je pokušala sve institucionalno, ali je rekla da se manipulura?

“Nije ih dobila 24 sata prije objavljivanja. Nije ih dobila unutar 24 sata. Garantujem da nije. Zato što ako je bila tu, došla, svjesno je došla, obišla situaciju – u tu prostoriju gdje su djeca može ući šest ljudi. Oni stolovi onako ne stoje. Ja samo želim da kažem, prvi put vjerujem u tužilaštvo i državu. Mrzim populizam i ko god da je učinio zlo toj djeci da odogovara na ovom, ili onom svijetu. Sabina je samo iskoristila fotografije te djece, pojavila se lavina. Više niko ne priče o kriminalu u Zavodu Pazarić. To je tek sutra ona rekla”, rekao je Haljevac u Danu uživo na N1.

“Kako će ona upozoravati na to kada Redžep Salić govori o tome već četiri mjeseca”, dodao je.

I on je rekao da je sadržaj objavljenih fotografija katastrofalan i da je to ogroman šok.

Da li su one fotografije stvarne?

“Odgovorno tvrdim, da normalan čovjek to ne može uraditi. Ono je nemoguće da se dešava, Tužilaštvo je vidjelo da ne postoje kaiševi. Ja dole provodim vrijeme, idem u pet sati ujutro dole. Onih posteljina sa fotografija nema dole. Ja dole radim od 2016. godine, od kraja. Dole je šok. Haos je u Zavodu. Žene koje rade tu – tvrde da to nisu uradile. Istraga će pokazati”, izjavio je gost N1.

Da li to znači da fotografije nisu nastale tamo?

“Ja vam govorim u ove tri godine. Stare su fotografije, nema onih posteljina”, potcrtao je Haljevac.

A šta kažu uposlenice?

“One su u stanju jednom jako čudnom, plaču, vrište. Ja ne želim da vjerujem da to neko može uraditi u ovom stoljeću. Nadam se da će to istraga i pokazati.”

Vežu li se djeca?

“Ja sam ergotarapeut. Ja sam profesor likovne kulture, gleda kako da ih uveselim u taj sat-dva koliko oni mogu. Pravimo, izvodimo koncerte. Danas su djeca trebala da idu u buregdžinicu. Govore mi djeca – nemojte da idemo danas, jer će ljudi gledati da smo mi vezani. Njih je stid da izađu sada, ta djeca su svjesna nekih stvari. To nije istina. Zato što je nemoguće to uraditi. Imaju kamere, nemoguće je to. Policija će uzimati kamere. Nemoguće je – shvatite me.”

“Njih zovu djeca, njih malo ima djece. To su ljudi. Djeca osjećaju nemir dole koji je napravljen. Ljaga je napravljena na 150 uposlenika”, kazao je.

Šta ako istraga pokaže da je tačno?

“Onda da se sankcionišu ti ljudi, strogi zatvor, javni linč i ko god je imao veze s tim. Ja ponovo kažem – mi imamo samo Ćemalovića doktora koji se ozbiljno bavi s tim pacijentima. Šest ima samo djece koje su u fazi da moraju imati posebnu odoru. Nije mi jasno gdje su te odore koje imaju. Nepojmljivo je da nema odora.”

Gdje idu novci?

“Novaca nema. Ako Vlada FBiH u petak ne oprosti, koji su ovi prethondici kriminalci – ova hobotnica napravila duga, 880.000, imat ćete ujutro tu informaciju. Došlo je rješenje da će se blokirati račun. Kako je došao SBB – iznijeli smo kriminal, javno, a čovjeka su pokušali ušutkati”, poručio je Haljevac.

“SBB je poslao dole Redžepa Salića koji je pet mjeseci dojadio svima. Sve je dokumentovao. Otkrio malverizacije” – istaknuo je Haljevac, koji je objasnio i kako je on uposlenik Zavoda u Pazariću.

“Ja sam 70 humanitarnih akcija uradio. Jedno jutro su mi rekli – ovdje ima upražnjeno mjesto ergotarapeuta. Ja sam akademski slikar, magistar slikarstva i završio sam pedagošku grupu predmeta da mogu predavati čak i na svakom fakultetu. Mimo toga sam radio u postdiplomski studij – djeca sa poteškoćama u razvoju, psihologija, pedagogija, socijologija…”

Potpuno kvalificiran?

“Potpuno sam kvalificiran i prekvalificiran. Ne znam da ga ima u državi. Volio bih da ga vidim da je kvalifikovaniji da radi sa ovom djecom. Što se u javnosti spori – mene nije politika dovela, moje iskustvo, znanje i moja želja za radom. Mi treba da imamo četiri psihologa, a imamo jednog. Jedan ergotarapeut treba da radi sa 19 djece, znači treba nam 10. Neće niko da dođe. Defektologa imate jednog, neće niko da se prijavi na konkurs. E to je žalost. Svi su brižni, ali kada treba pomoći toj djeci – nikoga nema”, poručio je.

Pripremite 4. decembra zastupnike da se bore za ovu djecu. SBB su preglasali, istakao je na koncu gostovanja.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad